Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ju fler av motsatt kön som finns på arbetsplatsen, desto mer sannolikt är det att en heterosexuell person skiljer sig, visar ny forskning från Stockholms universitet. Bild: Janerik Henriksson/TT
Ju fler av motsatt kön som finns på arbetsplatsen, desto mer sannolikt är det att en heterosexuell person skiljer sig, visar ny forskning från Stockholms universitet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Här är branscherna med högst risk för skilsmässa

Ju fler av motsatt kön du har på din arbetsplats, desto större är risken att du skiljer dig. Det visar en ny studie från forskare vid Stockholms universitet.

Ditt yrkesval kan ha påverkan på ditt äktenskap, Forskare från Stockholms universitet har studerat gifta danskar (gifta med någon av motsatt kön) som är aktiva på arbetsmarknaden. För både män och kvinnor var risken för skilsmässa högre ju fler av motsatta könet som fanns på arbetsplatsen, men sambandet var större för männen.

– Man kan också titta på olika branscher. Jobbar man inom till exempel hotell och restaurang så har man högre risk. Jobbar man inom jordbruk har man låg risk att skilja sig, både för män och kvinnor, säger Caroline Uggla, en av forskarna bakom studien.

Tidigare forskning har, enligt Caroline Uggla, visat att högutbildade är mindre benägna att skilja sig överlag. En överraskande detalj i den nya studien är att högutbildade män var mer benägna att skilja sig om de arbetar med många kvinnor, jämfört med lågutbildade män.

– Där hade man kunnat tro att det var tvärtom. Jag hade nog gissat på att lågutbildade män, eftersom vi vet att lägre utbildning ger högre risk för skilsmässa, skulle få ytterligare en effekt av könskvoten i ens bransch. Men det verkade inte vara så här, säger Caroline Uggla.

Samtidigt visade lågutbildade kvinnor också en större benägenhet att skiljas om de jobbar med många män.

Orsak och verkan

Det är dock svårt att säga något om orsaken till skilsmässorna. Tankarna vandrar lätt iväg till jobbromanser, men forskarna har inte tittat vidare på orsaker till separationerna.

– Vi lägger mycket tid på arbetsplatsen, man kanske också delar mer egenskaper med någon som har valt ett relativt likt yrke. Det kanske gör att man kan hitta potentiella partners där. Vi har inte tittat på om man faktiskt blir ihop med någon på sin arbetsplats, men det är större risk att avsluta den relation man är i om man är på en arbetsplats med fler av motsatt kön, säger Caroline Uggla.

Att man träffat någon på jobbet är såklart en möjlighet, men det kan också ha att göra med att vissa personlighetstyper gärna söker sig till vissa yrken eller att man helt enkelt får upp ögonen för att det finns många alternativa partners.

Kanske kan det också vara något med branscherna som gör att folk skiljer sig mer eller mindre.

– Jobbar man till exempel i jordbruksbranschen så kanske man inte träffar så många andra i sin egen bransch, men jobbar man inom hotell och restaurang så träffar man andra hela tiden. Det finns säkert massor av faktorer som kan påverka relationen där hemma. Hur stressigt jobbet är, om man jobbar natt eller inte, säger Caroline Uggla.

Hotell och restaurang

Både män och kvinnor i den undersökta gruppen löpte högst risk för skilsmässa om de arbetade inom hotell och restaurang. Det var en övervikt av kvinnor i branschen under perioden som forskarna tittade på, och det var också något vanligare att männen skilde sig än att kvinnorna gjorde det.

Bemanningsföretag

I de danska bemanningsföretagen arbetade 58 procent kvinnor, och även här var det vanligare att männen skilde sig. Även kvinnorna skilde sig i högre utsträckning inom den här branschen.

Socialt arbete

Bland socialarbetare är männen i minoritet, de utgjorde bara 17 procent av branschens arbetskraft i forskarnas undersökning. Samtidigt är det den tredje vanligaste branschen för skilsmässor bland män. Kvinnor som jobbar i branschen skiljer sig däremot i mindre utsträckning än vanligt.

Transport

Männen dominerar bland transportarbetarna. Bara 19 procent är kvinnor, men det är den tredje vanligaste branschen för kvinnor att skilja sig i. Både män och kvinnors skilsmässor är överrepresenterade i den här branschen, men det är vanligare för kvinnorna än för männen.

Avlopp och renhållning

I den här sektorn är kvinnorna i klar minoritet, de utgör bara 14 procent. Däremot är det betydligt högre risk för skilsmässa för kvinnorna i yrket än för männen.