Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här är regeringens fem steg för att öppna samhället

Begränsningar i kollektivtrafik och regleringar som begränsar kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort. Avvecklingen av restriktionerna går enligt plan och Sverige går in i steg 3, det meddelade regeringen på en pressträff under måndagen. Ett glädjebesked för många. Nu väntas ytterligare lättnader.

I början av juni gick Sverige in i steg 1 av avvecklingen av restriktioner mot spridningen av covid-19. Då infördes bland annat nya deltagartak för allmänna sammankomster och serveringsställens öppettider förlängdes till 22.30.

På måndagen tog regeringen nästa steg mot att öppna samhället igen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar skärpta rekommendationer efter utlandsvistelser från och med idag den 12 juli. Att alla personer som rest utanför Norden bör genomföra ett PCR-test vid hemkomst. Anledningen ska vara på grund av den ökade smittspridningen i andra delar av världen.

– Rekommendationen är att alla som rest utanför Norden bör boka ett PCR-test hos 1177 utan kostnad efter utlandsresa. Har man haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller tagit minst e dos av vaccinet behöves inte detta, säger Anders Tegnell under pressträffen.

När Sverige gick in i steg två – första juli – togs regleringen av öppettider för serveringsställen bort. Det innebar att det, precis som innan pandemin, är kommunala regler som avgör hur länge ett serveringsställe kan ha öppet.

– Det är ett stort steg. Från och med torsdag kan livet återgå mer till hur livet såg ut innan pandemin, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Även begränsningen på max fyra personer per sällskap tas bort från uteserveringar utomhus och inomhus höjs gränsen till åtta personer per sällskap.

– Jag vill påminna om att pandemin inte är över. Vi måste fortsätta hålla de restriktioner som gäller. Håll avstånd, tvätta händerna och testa dig vid symptom, säger Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson betonar att det fortfarande är bordsservering och sittande förtäring som krävs.

– Det är inte nattklubbar, stående och barhäng och sånt där, säger han.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Fler konserter i Bohuslän i sommar

Deltagartaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs ytterligare. Genom sektionering, det vill säga uppdelning av arenor, kommer upp till 3 000 personer per sektion kunna besöka större arenor. Inomhusevenemang begränsas till 300 personer.

– För allt detta gäller precis som tidigare att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger Amanda Lind (MP).

Fortsatt rekommenderas försiktighet i privata umgängen och att hålla avstånd och helst ses utomhus. Rekommendationen att begränsa sitt umgänge till den allra närmsta kretsen tas dock bort.

Målsättningen är att fler lättnader ska ske under juli och september, enligt Lena Hallengren.

– Ambitionen är att vi ska kunna fortsätta hålla de tider som vi har kunnat ge. Det vill säga steg 3 den 15 juli och steg 4 och 5 i september vid olika tillfällen, säger hon och fortsätter:

– Som det ser ut nu verkar vi hålla oss till ett önskvärt scenario.

LÄS MER: Livet återvänder till Bohusläns stenigaste ö

Glädjebesked för restaurangerna

På restaurang Lilla huset i Uddevalla sitter Agnes Lindvall med sin pappa Mattias Lundberg. De gläds över de lättade restriktionerna.

– Det känns jätteskönt med lättnaderna och det är ju trevligt att kunna sitta ute och så, säger Agnes och får medhåll från pappa Mattias:

– Det är väl härligt. Just att man kan röra sig mer fritt nu och att man inte behöver vara på helspänn längre. Jag tycker dock att man fortfarande ska vara lite försiktig. Det känns också bra att vaccinationerna kommit igång mer nu, säger han.

Inne i restaurangen går telefonen varm med samtal från folk som vill boka bord till matcherna i EM-slutspelet.

– Jag såg presskonferensen tidigare i dag. Vår verksamhet kommer att påverkas väldigt bra av lättnaderna, bland annat för att folk kommer kunna se klart matcherna och sällskapen kommer att kunna sitta ihop. Det känns bra med beskedet, men lite som ett slag under bältet också. Men jag förstår ju att det måste gå stegvis, säger krögaren Ines Prazina.

– Vi går runt nu, men det kommer ta ett tag innan vi kan täcka hålen från i höstas och vintras. Men det är det som är så bra med ett familjeföretag, för vi hjälps alla åt.

Inez Prazina är en av ägarna till restaurang Lilla huset.
Inez Prazina är en av ägarna till restaurang Lilla huset.

LÄS MER: Högt tryck på passansökningar

”Jag har jublat sedan kvart över tre”

På O’Learys i Uddevalla gläds personalen av lättnaderna i restriktionerna.

– Det kommer bli jättebra, säger restaurangchefen Felicia Larsson. Dels för att vi kommer kunna ha öppet längre och att sällskapen kan vara större.

– Vi behöver inte längre dela på en familj med fem personer utan de kan sitta ihop.

Felicia Larsson berättar att det har varit tufft för verksamheten under restriktionerna, men att det ändå har gått runt. Det var med glädje som hon under eftermiddagen såg regeringens presskonferens.

– Jag är så glad. Jag har gått och jublat sedan kvart över tre, säger Felicia Larsson.

Inne på restaurangen har dagens gäster precis börjat anlända. Makarna Liselotte och Jörgen Röhricht från Uddevalla berättar att de har saknat tiden utan restriktioner.

– Det är klart att man har saknat det, precis som alla andra tror jag, säger Jörgen Röhricht.

– Det känns bra att det går i lagom takt. Jag tror att det är rätt väg att gå med en stegvis öppning.

Liselotte instämmer.

– Det blev ju nästan att man blev låst hemmavid så nu känns det bra att det börjar att öppnas upp igen, säger hon.

Regeringens fem steg för att öppna upp samhället

Steg 1 (1 juni)

• Nya deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

• Tivolin regleras som nöjesparker och liknande anläggningar, och marknader kommer regleras som handelsplatser.

• Serveringsställens öppettider förlängs till klockan 22.30.

• När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer mindre läger och avråds cuper inte längre för barn och unga. Matcher och tävlingar även för vuxna tillåts utomhus.

• Rådet om distansundervisning för utbildning för vuxna tas bort så att en större andel av sådan utbildning kan ske på plats.

Steg 2 (1 juli)

• Fler deltagare på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

• Maxantal för privata sammankomster höjs från åtta till max 50.

• Rådet om att endast umgås med närmsta kretsen tas bort.

• Rådet till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten och stämmor på distans lättas upp.

• Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare. Regler för max antal per sällskap och avstånd mellan sällskap tas bort för servering utomhus.

• Tillåtet att servera mat och dryck till stående utomhus.

Steg 3 (preliminärt 15 juli)

• Reglering om passagerarbegränsningar för långväga kollektivtrafik med tåg och buss tas bort.

• Kommunernas möjlighet att besluta om vistelseförbud på särskilt angivna platser upphävs.

• Rådet om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.

• Reglering om kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort, trängsel ska fortsatt undvikas.

Steg 4 (preliminärt i september)

• Deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

• Begränsningen för privata sammankomster tas bort.

• Reglering för serveringsställen inomhus tas bort.

Steg 5 (fastställs senare)

• Kvarvarande restriktioner lyfts.