Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka på Scandic Continental på Vasagatan i Stockholm.

Hård kamp om regeringsmakt väntar

En hård kamp om regeringsmakten väntar nu. Alliansen kräver statsminister Stefan Löfvens (S) avgång.

Valet är över, men kampen om regeringsmakten har bara börjat. Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att Alliansledarna på måndagen ska träffas för att diskutera hur Sverige ska få en ny regering.

- Den här regeringen har gjort sitt. Nu ska den avgå, sade Moderatledaren Ulf Kristersson på partiets valvaka.

Beskedet var väntat. Kristersson har i hela valrörelsen sagt att han ska försöka avsätta statsminister Löfven oavsett om de rödgröna blir större än Alliansen.

Kampen om regeringsmakten började redan innan det är klart vilket block som blir störst.

Kräver avgång

Moderaterna stöttade upp sitt avgångskrav på Löfven genom att hänvisa till grundlagsutredningen. Den tolkar grundlagen som att en statsminister bör avgå efter ett val om det är oklart om det finns stöd för regeringen i den invalda riksdagen.

- Det finns bara en rimlig slutsats. Det är att Löfven imorgon bör gå till riksdagens talman och lämna in sin avskedsansökan, säger Liberalernas Jan Björklund.

Om Kristersson ska kunna bli statsminister behövs det sannolikt passivt eller aktivt stöd från ytterligare något parti utöver Alliansen.

Allianspartierna har dock tidigare sagt att den inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Liberalerna och Centern har uppgett att de inte kan sitta i en regering som är aktivt beroende av SD:s stöd.

Över blockgränsen

Även Centerledaren Annie Lööf kräver att statsminister Löfven nu avgår, så att processen för att få fram "en ny handlingskraftig regering" kan påbörjas.

Varken Kristersson eller Lööf nämnde dock att det måste vara en ren Alliansregering.

Liberalernas Jan Björklund uppgav att Alliansen ska hålla ihop i den kommande kampen om regeringsmakten, men att en Alliansregering kräver förankring över blockgränsen.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson krävde i sitt tal på SD:s valvaka inflytande och bjöd in Kristersson till samtal.

- Nu är det upp till bevis. Hur tänker du bilda regering? Tänker du välja Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson, sade SD-ledaren på sitt partis valvaka.

Vill ha rödgrön statsminister

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kräver samtidigt inflytande över en rödgrön regering.

- Vi ska ha en rödgrön statsminister, sade han på partiets valvaka.

- Vi vill ha mer inflytande.

Enligt Sjöstedt är det naturligt att det största blocket får försöka bilda regering. Vilket block som blir störst kanske inte blir klart förrän om ett par dagar.

Regeringsfrågan kommer sannolikt inte att avgöras förrän om flera veckor. Statsminister Stefan Löfven har innan valet sagt att han inte tänker avgå förrän Alliansen och Sverigedemokraterna röstar emot honom i riksdagens statsministeromröstning. Den hålls tidigast efter riksdagens öppnande den 25 september.