Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill skärpa straffen för vapenbrott ytterligare. Arkivbild.

Hårdare straff för vapenbrott utreds

Regeringen vill ytterligare skärpa straffen för vapenbrott, för att mängden illegala vapen ska minska i samhället.

- Vi måste se till att stoppa fler vapen från att komma in i Sverige, och då måste det vara förenat med en rejäl konsekvens om man för in illegala vapen i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Straffen för grova vapenbrott skärptes vid årsskiftet, men nu kan det alltså bli ytterligare straffskärpningar, en åtgärd som riksdagens justitieutskott har krävt.

Fler vapenbrott ska kunna bedömas som grova och synnerligen grova, och straffskalorna för smuggling ska ses över. Den pågående vapenutredningen fick vid ett regeringssammanträde under torsdagen i uppdrag att ta fram konkreta förslag.

- När nu straffskalan för det grova smugglingsbrottet ligger så pass lågt, vi talar om ett minimistraff på sex månader, då vill jag ju få upp den straffskalan också, säger Morgan Johansson.

Justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M) är nöjd med beskedet.

- Alliansen har ju krävt detta och riksdagen har också beslutat om det. Det handlar ju om att vi har 200 kriminella gäng i Sverige som går omkring med illegala vapen, och vi ska se till att man straffas hårdare för det, säger han till Ekot.