Det förbereds för två högskoleprov till våren, med nedre åldersgräns. Arkivbild.
Det förbereds för två högskoleprov till våren, med nedre åldersgräns. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Högskoleprov? Inte om du är 17

Pandemin till trots – det förbereds för två högskoleprov till våren. Det blir då för första gången en nedre åldersgräns för att få skriva provet. Även kommande år blir det åldersgräns för provskrivarna.

ANNONS

Regeringen fattar i dag beslut som innebär två begränsningar kopplade till högskoleprovet: en nedre åldersgräns på 19 år, samt ett begränsat antal provskrivare.

Orsaken är givetvis coronapandemin. Proven måste kunna genomföras på ett smittsäkert sätt.

När pandemin bröt ut i våras fick högskoleprovet ställas in. Höstprovet kunde efter många turer genomföras, men med begränsat antal deltagare. Därför vill regeringen att det hålls två prov kommande vårtermin, så att så många som möjligt får chans att skriva provet.

Förslag på 70 000

Den nationella samordnaren Peter Honeth har utrett vad som krävs för att de två proven ska vara genomförbara och det är hans förslag på antals- och åldersbegränsningar som ligger till grund för regeringens beslut om ändringar i högskoleförordningen, så att begränsningarna kan sättas i verket.

ANNONS

Honeth har föreslagit ett tak på 35 000 provskrivare vid respektive vårprov, alltså totalt 70 000.

– Det är ett antal som ligger i samma härad som antalet anmälda till det senaste vårprovet. Men vad det blir för tak kommer myndigheten (Universitet- och högskolerådet, reds anm) att få ta ställning till framåt i tiden. Vi ger dem nu stor flexibilitet och gott om tid att hantera detta, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S).

Hon understryker att smittläget är allvarligt men att ingen kan förutse hur situationen är i mars, då det första vårprovet ska skrivas.

– Vi befinner oss verkligen i en tid då inget är som vanligt. Vi måste vara beredda på att ha flexibilitet.

Rimlig avvägning

Åldersgränsen på 19 år motiveras med att de som är yngre får stå tillbaka för dem som snart ska lämna eller redan har lämnat gymnasieskolan och alltså är behöriga för högskolestudier.

– Det tycker regeringen är en rimlig avvägning när vi är i en pandemi. Det krävs begränsningar, säger Matilda Ernkrans och tillägger att de som är yngre än 19, men går sista året på gymnasiet, också får anmäla sig till provet.

Hon konstaterar också att det sedan tidigare finns ett beslut att från 2022 ha en 18-årsgräns för provet, och det beslutet ligger kvar. Beslutet togs 2018 med motiveringen att ungdomar ska fokusera på sina gymnasiebetyg i första hand och att högskoleprovet mer ska ses som en andra chans att komma in på en önskad utbildning.

ANNONS

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Högskoleprovet

Ett högskoleprovsresultat ger inte behörighet till högskolestudier och kan alltså inte ersätta gymnasiebetyg eller motsvarande.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans att komma in på en högskoleutbildning med högt söktryck.

Giltighetstiden för resultat på provet är åtta år.

I dag finns ingen åldersgräns för att skriva provet.

2021 kan bara de som fyller 19 år eller mer under året skriva provet. Undantag görs för yngre som går sista året på gymnasiet.

Från och med 2022 kan bara de som fyller minst 18 år under året skriva provet.

ANNONS