Bilder från polisens förundersökning, på fuskligans utrustning som hjälpte dem skicka ut de rätta svaren till provdeltagare. Arkivbild.
Bilder från polisens förundersökning, på fuskligans utrustning som hjälpte dem skicka ut de rätta svaren till provdeltagare. Arkivbild.

Högskoleprovsfusket: Hela rättegången tas om

Norrköpings tingsrätts dom i det så kallade högskoleprovsmålet undanröjs av Göta hovrätt. Det betyder att hela den omfattande rättegången måste göras om helt, bekräftar hovrättspresidenten för TT.

ANNONS
|

Hovrätten har bedömt att domaren i målet var jävig, på grund av uttalanden han gjort vid ett juristklubbsmöte, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Uppgifterna om uttalandet kom fram genom en utomstående advokat som var närvarande vid juristklubbsmötet, enligt pressmeddelandet.

I januari dömdes tre män till fängelsestraff för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit HP-hjälpen som sålt "fuskpaket" till människor runt om i landet, som skulle hjälpa köparna att nå toppresultat på högskoleprovet.

- De har beställt ett resultat av HP-hjälpen, de har fått fuskutrustning och sedan fått de rätta svaren på provet och kryssat i så att de fått resultat som de inte fått om de inte fuskat. Sedan har de ju undertecknat provet längst ned, där man lovar på heder och samvete att man inte använt några otillåtna hjälpmedel, men det har de gjort enligt min uppfattning, har åklagare Stefan Creutz tidigare sagt till TT.

ANNONS

Polisen slog till mot ligan mitt under högskoleprovet den 14:e april förra året. Flera andra medhjälpare dömdes också, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

TT
Bakgrund: Högskoleprovshärvan

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort fusk med provet.

Polisen hade inlett ett intensivt spaningsarbete mot nätverket några veckor innan provet, efter ett tips.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 dömdes alla för osann försäkran, grovt brott.

Bland HP-hjälpens material fanns kundlistor med namn på ett stort antal ytterligare personer som köpt ligans fuskpaket, och dessa utreds nu vidare av polis och åklagare.

ANNONS