Anna Hallberg, ny handelsminister, presenterades under en pressträff i samband med riksmötets öppnande.
Anna Hallberg, ny handelsminister, presenterades under en pressträff i samband med riksmötets öppnande. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hallberg tar över handeln efter Linde

Näringslivsdoldisen och politiska novisen Anna Hallberg (S) blir ny utrikeshandelsminister efter partikamraten Ann Linde som tar över som utrikesminister. Hallberg är det mest otippade ministernamnet på mycket länge.

ANNONS

– Det känns fantastiskt roligt att ha fått det här uppdraget, säger Anna Hallberg i en intervju med TT.

Hallberg är tidigare vice vd för det statliga investeringsbolaget Almi Företagspartner och har även erfarenhet som chef för privat banking i SEB. Hon är i dag styrelseledamot för investmentföretaget Lifco, fastighetsföretaget Atrium Ljungberg samt Mittuniversitetet.

Löfven: Stor tillgång

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att Hallbergs erfarenhet inom näringslivet kommer att bli användbar i hennes nya roll som utrikeshandelsminister.

– Hon är en stor tillgång för svensk export med sin bakgrund i företagsvärlden, säger Löfven.

Hallberg själv säger att hon har jobbat med företagande, med de allra största och minsta företagen i hela sitt liv.

ANNONS

– Jag tar med mig djup kunskap om deras förutsättningar och möjligheter och vardag och även behovet att nå till internationella marknader och därmed kunna behålla jobb och få företag att växa.

"Stort samhällsengagemang"

Det viktigaste nu är, enligt den nya ministern, att fortsätta verka för en fri och öppen handel i världen och se till att svenska företag når nya marknader.

TT: Är frihandeln hotad?

– Inte hotad men på vissa håll satt under hård press, av Kina och USA till exempel. Vi eller EU är ju inte direkt involverade, men det påverkar oss starkt, det är djupt oroande.

TT: Du har bred erfarenhet från området du ska ansvara för, men hur ser det ut med din politiska erfarenhet?

– Jag har inte varit politiskt aktiv tidigare, men jag har haft ett stort samhällsengagemang.

TT: Du har en socialdemokratisk ros på dig, är det första dagen?

– Jag har inte varit partipolitiskt aktiv tidigare. Jag är väldigt stolt och glad över att få bära den här rosen.

Näringslivsdoldisen Anna Hallberg tar över som utrikeshandelsminister, för dagen med en socialdemokratisk ros på klänningen, efter Ann Linde som blir utrikesminister.
Näringslivsdoldisen Anna Hallberg tar över som utrikeshandelsminister, för dagen med en socialdemokratisk ros på klänningen, efter Ann Linde som blir utrikesminister. Bild: Henrik Montgomery/TT
ANNONS