Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Halsfluss kan vara dödlig – fler bör provtas

Halsfluss orsakade av grupp A-streptokocker bör behandlas av vården i större utsträckning än tidigare, anser Folkhälsomyndigheten. Det finns annars en risk att vissa blir allvarligt sjuka i sepsis, rapporterar Vetenskapsradion.

ANNONS
|

– Vi har under den senaste tiden sett en väldigt hög nivå av allvarliga streptokockinfektioner, så kallade invasiva streptokockinfektioner, som är väldigt, väldigt allvarliga infektioner med en hög dödlighet, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén till radion.

Vården rekommenderas därför att i en högre utsträckning provta och ordinera penicillin.

– Det kan gå väldigt snabbt. Det kan drabba personer som är helt friska, det kan drabba unga och det kan gå på timmar från att man är från förhållandevis bra till att man blir jättedålig, säger Magnus Gisslén.

Folkhälsomyndigheten uppdaterade sina rekommendationer i samråd med Läkemedelsverket för två veckor sedan, med anledning av den höga förekomsten av invasiva grupp A-streptokocker under 2023 och 2024.

ANNONS

Fakta: Invasiva streptokockinfektioner

Grupp A-streptokocker (gas) är den typ av streptokocker som orsakar flest infektioner och de allvarligaste infektionerna hos människor.

De kan exempelvis leda till halsfluss, scharlakansfeber, rosfeber, svinkoppor, blodförgiftning och mjukdelsinfektioner.

Bästa sättet att förebygga spridning är god hygien, exempelvis på förskolor.

Inkubationstiden är mellan ett och tre dygn. Diagnosen ställs via snabbtest, odling eller genom att bakteriens arvsmassa påvisas.

Patienter som är infekterade av invasiva grupp A-streptokocker behöver omedelbart vård. Då kan exempelvis respirator- eller njurdialysvård krävas.

Bara de invasiva grupp A-streptokockerna är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS