Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Polisavspärrning i stadsdelen Rosengård i Malmö den 3 november efter att en lägenhet beskjutits med minst tre skott. Arkivbild.

Halverat antal skjutningar i Malmö

Nu ska statistiken över skottlossningar redovisas på samma sätt i Malmö som i Göteborg och Stockholm. Följden blir att antalet skottlossningar fram till 1 november på pappret plötsligt halveras.

Med Malmöpolisens gamla sätt att räkna inträffade under perioden 123 skjutningar. Med den striktare definitionen har det i stället varit 57 skjutningar i staden under årets första tio månader, rapporterar Sydsvenskan.

- Vi har inte förmedlat en korrekt bild till media och allmänheten, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till tidningen.

Skillnaden är att skjutningar med luftvapen och misstänkta skjutningar som inte bekräftas av tekniska fynd inte längre räknas in i statistiken. Men trots det nya sättet att räkna sticker Malmö ut – i förhållande till invånarantal skjuts här avsevärt mer än i Stockholm och Göteborg.

Det var efter livstidsdömde Peter Mangs alla skottdåd i Malmö som Malmöpolisen började använda den vidare definitionen av skjutning.

- En bredare definition är viktig för att kunna fånga upp en ny Peter Mangs. Därför behåller vi den. Men vi kommer bara att använda den internt i fortsättningen, säger Mats Karlsson.