Här är djuren som har sex för nöjes skull

Det mänskliga ordförrådet när det kommer till att beskriva vårt sexuella liv innehåller många referenser till djur, från djuriska lustar till doggystyle. Men finns det djur som, precis som människor, har sex för nöjes eller njutnings skull?

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det pratas ibland om att delfiner och människor är de enda djuren som har sex för nöjes och njutnings skull, men så är inte fallet. Betydligt fler djur använder sin sexualitet för att skapa sociala och intima band till varandra. Skansenakvariets Jonas Wahlström berättar att bästa exempel på djur som definitivt har sex mycket och ofta är människans närmaste skäktning, bonobor, alltså dvärgschimpanser.

– De löser alla konflikter med sex och det är huller om buller, alltså hanar med hanar, hanar med honor och honor med honor, säger Jonas Wahlström.

Dvärgschimpanserna lever i flock och är till skillnad från andra schimpanser lätta att umgås med, menar Jonas Wahlström.

ANNONS

– Det kan vara direkt livsfarligt att umgås med andra schimpanser för de attackerar. Men jag hade ett projekt i Kongo för en sisådär 20 år sedan för att rädda bonobor och blev det den minsta konflikt, alltså att de blev sura på mig så var det enda jag behövde göra att vidröra deras genitalier. Man kramade lite på hanarnas pung så var det glada miner på en gång och allt var löst, säger han och skrattar lite.

Bonobor, eller dvärgschimpanser löser alla konflikter med sex, berättar Skansenakvariets Jonas Wahlström.
Bonobor, eller dvärgschimpanser löser alla konflikter med sex, berättar Skansenakvariets Jonas Wahlström.

I andra fall menar Jonas Wahlström att det snarare rör sig om rena våldtäkter i naturen.

– Både noshörningar och lejon kan vara väldigt brutala. Även babianer där det är hanarna som styr. Babianhonornas ändar svullnar upp när de blir brunstiga och då paras det mycket oftare men även när honorna inte är brunstiga och villiga kan hanarna para sig ändå, säger han.

Homosexualitet vanligt förekommande i naturen

Men apor är inte de enda djuren som ligger med varandra trots att det inte är i parningssyfte. Sverre Sjölander är professor emeritus i zoologi och berättar att både däggdjur och fåglar som lever i partnerskap använder sex som ett sätt att visa samhörighet.

– De flesta, både fåglar och däggdjur, gör det kanske en till två gånger och sen är de klara och går skilda vägar, medan hos djur som är parbildande blir samlaget ett sätt att hålla ihop paret, säger Sverre Sjölander, professor emeritus i zoologi och fortsätter:

ANNONS

– Det väldigt väsentligt del, precis som för oss människor. Det ger en pålitlig signal att vi två hör ihop, säger han.

Bland djuren som lever i partnerskap hittas såväl heterosexuella som homosexuella relationer, menar Sverre Sjölander.

– Om det, till skillnad mot till exempel hästar och hundar, är djur som lever i partnerskap och där det sexuella har övergått från ren parning till att bli en signal som visar att man tycker om varandra så kan den signalen riktas mot samma kön. Det visar sig bland annat hos parlevande fåglar som gäss. Där är just homosexualitet relativt vanligt.

Huruvida djuren upplever njutning på samma sätt som människor är ibland svårt att säga men Sverre Sjölander berättar att orgasmer förekommer även i djurriket.

– Om det har övergått till att vara en signal som säger att jag gillar dig och du gillar mig så kommer orgasmer in i bilden också. Både bonobor, schimpanser, orangutanger och parlevande fåglar kan få något som ser ut som orgasm. Man får en belöning helt enkelt och det blir trevligt.

ANNONS