Annika Strandhäll är tillbaka och Khashayar Farmanbar, Max Elger och Ida Karkiainen är helt nya namn. Här är de 23 ministrar i S-regeringen som ska leda landet fram till nästa års val.
Annika Strandhäll är tillbaka och Khashayar Farmanbar, Max Elger och Ida Karkiainen är helt nya namn. Här är de 23 ministrar i S-regeringen som ska leda landet fram till nästa års val. Bild: Anna Tarnhuvud

Här är ministrarna i Magdalena Anderssons första regering

Annika Strandhäll är tillbaka och Khashayar Farmanbar, Max Elger och Ida Karkiainen är helt nya namn. Här är de 23 ministrar i S-regeringen som ska leda landet fram till nästa års val.

ANNONS

På väg till riksdagshuset på tisdagsmorgonen lovade Magdalena Andersson att det skulle komma några överraskningar när ministerlistan presenterades. Och så blev det, i alla fall till viss del.

LÄS MER:Så ska den nya regeringen styra landet

Bland de nya ministrarna hade många prickat in den tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som nu blir näringsminister och att Annika Strandhäll skulle komma tillbaka.

Anna-Caren Sätherberg och Max Elger däremot var mer oväntade namn.

Statsminister

Magdalena Andersson, statsminister

0
Landets första kvinnliga statsminister, vald efter mycket dramatik och vid två statsministeromröstningar inom fem dagar. Har tunga akademiska meriter och lång erfarenhet av regeringsarbete, som planeringschef och statssekreterare i Göran Perssons regering och som finansminister under Stefan Löfven i sju år.

Hans Dahlgren, EU-minister

0
En S-veteran som fick sin första tjänst i regeringskansliet 1975, som medarbetare till dåvarande utrikesministern Sven Andersson.
Fick rollen som EU-minister av Stefan Löfven och stannar kvar i sin roll i Magdalena Anderssons regering.

Morgan Johansson, justitieminister

0
Erfaren minister som var folkhälsominister i Göran Perssons regering 2002-2006 och som med tiden blivit en av de mest framträdande socialdemokratiska statsråden. Fortsätter som migrations- och justitieminister. Har varit ansvarig för migrationsfrågorna ända sedan 2014 och justitieminister sedan regeringsombildningen sommaren 2017.

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister samt idrottsminister

0
Var inrikesminister mellan 2014 och 2017, men fick flytta på sig efter skandalen på Transportstyrelsen. Gjorde comeback i regeringen 2019, som digitaliseringsminister. Nu är han tillbaka på justitiedepartementet, i rollen som integrations- och migrationsminister.

Ann Linde, utrikesminister

0
Ann Linde fick ta över som utrikesminister när Margot Wallström hastigt och något oväntat lämnade regeringen hösten 2019. Har bland annat arbetat för att återupprätta Sveriges relationer med Israel.

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister

0
Uppväxt i Trollhättan och utbildad på Handelshögskolan i Göteborg. Har bakgrund i bankvärlden och var ett oväntat namn när hon rekryterades till regeringen hösten 2019. Pandemin har försvårat uppdraget att resa runt i världen och underlätta för svenska företag att etablera sig på nya marknader.

Matilda Ernkrans, biståndsminister

0
Lämnar posten som minister för högre utbildning och forskning, som hon haft sedan 2019 och blir biståndsminister i Magdalena Anderssons första regering. Matilda Ernkrans är från Hallsberg i Örebro län och har varit riksdagsledamot sedan 2002.

Peter Hultqvist, försvarsminister

0
Räddades kvar av Stefan Löfven när Anna Johansson och Anders Ygeman offrades i samband med skandalen i Transportstyrelsen. Den något bullrige Hultqvist som är enormt populär i det egna partiet har som första försvarsminister på decennier kunnat ägna sig åt att bygga upp starkare försvar och öppna nya regementen.

Lena Hallengren, socialminister

0
Lena Hallengren blev i och med pandemin en av regeringens mest välkända ministrar. Har under nästan två år syns och hörts överallt, samtidigt som hon behandlats för bröstcancer.

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

0
Behåller posten som socialförsäkringsminister som han haft sedan 2019. Var civilminister i Stefan Löfvens första regering 2014-2018 och har tidigare också varit SSU-ordförande. Nämndes i diskussionerna om partiledarposten efter det att Stefan Löfven meddelat att han skulle avgå.

Mikael Damberg, finansminister

0
Mikael Damberg har under lång tid varit en av de tyngsta socialdemokraterna och har tidigare varit näringsminister och inrikesminister. En gång i tiden SSU-ordförande och ständigt aktuell i diskussioner om framtida partiledare.
Får efterträda Magdalena Andersson på den näst viktigaste posten i regeringen.

Max Elger, finansmarknadsminister

0
Har funnits med på socialdemokraternas riksdagskansli sedan 2007. Föst som politisk sekreterare och senare som budgetchef och under de senaste sju åren som statssekreterare på finansdepartementet.

Ida Karkiainen, civilminister

0
Har rötterna i Norrbotten och har arbetat med regional utveckling vid Norrbottens läns landsting. Har en bakgrund som lokalpolitiker i Haparanda och var ersättare i riksdagen under åren 2014-2018, då Sven-Erik Bucht var minister. Är ordinarie ledamot sedan 2018.

Anna Ekström, utbildningsminister

0
Har varit utbildningsminister sedan den rekordlånga regeringsbildningen blev klar i januari 2019. Har före det tunga meriter som generaldirektör för Skolverket och blev erbjudet ministerpost även i regeringen Reinfeldt men tackade nej.

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

0
Har en bakgrund som jurist och skolledare. Blev känd för den bredare allmänheten genom SVT:s Rektorerna och sitt framgångsrika arbetet för att höja elevernas resultat i Ronnaskolan i Södertälje. Föddes som man och har skrivit boken ”Kommer du tycka om mig nu? – en berättelse om identitet”, där hon berättar om sin könskorrigering.

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

0
En politisk veteran som varit såväl SSU-ordförande och LO-ordförande och ofta nämnt i spekulationer om ministerroller. Har en lång och bred erfarenhet och goda kontakter runt om i landet.

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

0
Riksdagsledamot sedan 2014. Bosatt i Åre där hon tidigare varit verksam inom besöksnäringen och haft rollen som oppositionsråd. Får nu ansvaret för ett politikområde som diskuteras allt mer, det om hur hela landet ska leva.

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

0
Magdalena Andersson lovade överraskningar och bjöd på en större när det kommer till kulturministerposten. De flesta förhandstipsen pekade mot riksdagsledamoten Lawen Redar, men istället blev det alltså Jeanette Gustafsdotter, som i och med ministerutnämningen lämnar rollen som generalsekreterare för Sveriges Museer.

Annika Strandhäll, miljöminister

0
Annika Strandhäll lämnade regeringen och posten som socialförsäkringsminister 2019, efter makens självmord. Har sedan dess varit riksdagsledamot. Kommer nu tillbaka som miljöminister, en post som blev ledig i och med att Miljöpartiet lämnat regeringen. Ses med sin lyskraft och debattskicklighet som viktig för partiet i den kommande valrörelsen.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister

0
Riksdagsledamot redan på 1990-talet. Gjorde därefter en facklig karriär innan hon kom tillbaka till politiken i rollen som arbetsmarknadsminister 2019. Behåller den posten.

Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister

0
Har suttit i EU-parlamentet sedan 2019 och där jobbat med bland annat transport och turism. Statsvetare uppväxt i Borlänge som också jobbat på LO.

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

0
Tomas Eneroth behåller sin plats i regeringen och som infrastrukturminister. Utnämningen är inte helt okontroversiell. Bara minuter efter det att regeringen presenterades berättade åklagare att förundersökning inletts gällande de anklagelser om olämpligt beteende mot en kvinna i samband med S-kongressen i Göteborg tidigare i november som riktats mot Eneroth.

Khashayar Farmanbar, energiminister

0
Khashayar Farmanbar är ett lite oväntat och nytt namn i regeringen. Han kommer från en roll som kommunalråd i opposition i Nacka. Innan han blev politiker var han entreprenör och har varit VD för ett företag som producerar programvara för tredimensionella kartor.

ANNONS