Här är nyheterna vi minns under pandemin – i bilder

Nu släpps restriktionerna. Och exakt 701 dagar har gått sedan WHO klassade covid-19 som en pandemi. Vi blickar tillbaka på nästan två år av Bohusläningens bevakning av pandemin och de som drabbats.

ANNONS
|

Under nästan två år har nyhetsrapporteringen cirkulerat runt pandemin och hur det påverkar människorna i samhället.

Äldre har berättat om ensamheten under isoleringar i hemmet och saknaden efter barn och barnbarn. Elever har rapporterat om frustrationen kring att inte kunna träffa vänner och utmaningarna som kommit med en skola på distans. För studenter har det för flera varit hopplöst att komma ut till en lamslagen arbetsmarknad.

Bohuslänningarna har under pandemin hamstrat både toapapper och matvaror, och även kliat sig i huvudet över hur coronaflyktingar från storstäderna ska hanteras lokalt på mindre orter.

Sjukhuspersonal rasade tidigt över bristen på skyddsutrustning där det på Rosenhälls äldreboende i Uddevalla i april 2020 gick så långt att facket gick in och satte ett skyddsstopp.

ANNONS

Stora delar av Sverige har idag lärt sig att arbeta på distans men under åren som gått har flera branscher drabbats hårt av hemmasittandet ekonomiskt – och tvingats i konkurs. Ändrade konsumentbeteenden har även tvingat flera företag in i en digital marknad med onlineshopping och hemleveranser.

Mellan hopp och förtvivlan

Många drog en suck av lättnad i samband med vaccineringens start under början av 2021 men beskedet fick en bitter eftersmak när flera vaccinleveranser uteblev till Sverige.

Samtidigt som pandemin drabbat många hårt har även ljusglimtar tittat fram på vägen. En sådan var Tanja Beljic som öppnade sitt drömkafé i Uddevalla under 2019. När pandemin i mars 2020 tog sitt grepp om Sverige valde hon att stänga ner och återgå som sjuksköterska för att hjälpa sina gamla kollegor.

– Jag kände att det var rätt, jag vet att de hade det jobbigt redan innan, berättade hon då för Bohusläningen.

Många skrattade även gott åt mannen som tatuerade in Anders Tegnell på armen som en hyllning till landets statsepidemiolog. Så även hyllningsobjektet själv.

– Det känns någonstans mellan bisarrt och konstigt, sa Anders Tegnell då.

Längst upp i artikeln ser du ett urval av coronanyheter som publicerats under pandemin. Från det första bekräftade fallet i Sverige – tills att regeringen meddelar att alla restriktioner hävs den 9 februari.

ANNONS
ANNONS