Mycket i världen går åt rätt håll, säger Ola Rosling, vd på stiftelsen Gapminder. Här får barn i Pakistan poliovaccin. Bilden är från oktober.
Mycket i världen går åt rätt håll, säger Ola Rosling, vd på stiftelsen Gapminder. Här får barn i Pakistan poliovaccin. Bilden är från oktober. Bild: K.M. Chaudary/AP/TT

Här är tre positiva globala trender

Mycket av den globala utvecklingen går i rätt riktning, bedyrar Ola Rosling. Här listar han tre av de viktigaste framgångarna på senare tid.

ANNONS

1. Sjunkande barnadödlighet och stigande medellivslängd

– Jag har själv befunnit mig på akutmottagningar och intensivvård med mina barn. Fler föräldrar går därifrån med levande barn i dag. Det är det enda som egentligen räknas, säger Ola Rosling.

– Det finns i princip ingen dödsorsak som ökar globalt i andel. Därför ökar medellivslängden.

.

2. Ökad klimatmedvetenhet

– Klimatkrisen är ett av de största och värsta hot vi någonsin har upplevt. Ljuset i det är att ungefär 80–90 procent av människor i höginkomstländer är medvetna om att den utgör en risk. Vi behöver inte ge klimatförnekarna någon uppmärksamhet längre. Vi kan fokusera på lösningarna och folk respekterar att det här är ett problem som vi måste lösa.

ANNONS

.

3. Minskad fattigdom

– Världsfattigdomen har gått ned från ungefär 70–80 procent för 200 år sedan till 9 procent i dag. Den extrema fattigdomen som innebär att du inte har vatten, mat, skola till barnen, inga vaccinationer, ingen hälsovård, bebisar som föds på ett lergolv, omfattar bara 9 procent av mänskligheten. Det har aldrig varit lägre. Det är en helt otrolig förbättring.

– Det brukade vara det normala sättet att leva. Hälften av barnen dog och minst en gång i månaden saknade du mat. Det var 80 procent av mänskligheten som hade så. Nu är det 9 procent. Varför skulle de inte kunna ta sig ur fattigdomen, när 91 procent har lyckats ta sig ur? Det är för mig helt ofattbart hur man kan tro att det inte är möjligt.

ANNONS