Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högsta domstolen beviljar resning för en morddömd man. Arkivbild.

HD beviljar resning för morddömd man

En 62-årig man som dömdes till 15 års fängelse för mord har beviljats resning, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande. Målet ska därmed tas upp på nytt i Svea hovrätt.

62-åringen dömdes för att ha dränkt en annan man. I sin resningsansökan har 62-åringen åberopat en film och fotografier från en ny rekonstruktion av händelseförloppet.

- Högsta domstolen kom fram till att den nya rekonstruktionsfilmen går att anse som ny bevisning i målet. Den gav utrymme för bedömningen att mannen kan ha dött utan att någon annan var inblandad, säger justitiesekreterare Pernilla Svärd vid Högsta domstolen till TT.

I december 2009 hittades en man i 70-årsåldern död i badkaret i sin lägenhet i Solna. Han hade dålig hälsa och vid dödsfallet var han kraftigt alkoholpåverkad. Tingsrätten, och senare hovrätten, fann det styrkt genom polisens rekonstruktion och vittnesuppgifter från en kvinna som också befann sig i lägenheten, att mannen hade blivit dränkt. Hovrätten ansåg att risken för att en person av motsvarande längd skulle drunkna av en olyckshändelse i ett så litet badkar, till och med om personen var medvetslös, inte torde vara överhängande.

Polisens rekonstruktion bestod av två stillbilder. Figuranten var påklädd och vägde betydligt mer än mordoffret. I den nya rekonstruktionsfilmen som åberopas har figuranten samma längd och vikt som offret, badkaret är fyllt med vatten och figuranten är endast iförd badbyxor. Händelseförloppet är filmat ur olika vinklar.

62-åringen kommer att fortsätta att avtjäna sitt fängelsestraff i avvaktan på hovrättens prövning.