Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisten Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare döms även av Högsta domstolen för människosmuggling. Arkivbild.

HD mildrar straffet för SVT-medarbetare

Journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare döms även av Högsta domstolen för människosmuggling - men straffet mildras.

I SVT-serien "Fosterland" skildrade de hur de 2014 valde att hjälpa en 15-årig flyktingpojke att ta sig från Grekland till Sverige.

Högsta domstolen (HD) dömer dem till villkorlig dom och 40 dagsböter, vilket motsvarar ett straffvärde på en månads fängelse.

Tidigare instanser, tingsrätt och hovrätt, har dömde trion till 75 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar ett straffvärde på två månaders fängelse.

Det Högsta domstolen framför allt resonerat kring är om det handlat om människosmuggling av normalgraden eller om det ska ses som ett ringa brott.

HD anser att det i och för sig finns omständigheter som talar för att det skulle vara ett ringa brott, som att SVT-medarbetarna hade det som domstolen kallar "närmast humanitära skäl".

Domstolen konstaterar också att det var en engångsföreteelse, att det inte gjordes mot ekonomisk ersättning och att resan inte tycks ha varit planerad i förväg.

Men att resan gick genom ett stort antal andra länder där pojken kunde ha sökt asyl innan han kom till Sverige gör att domstolen ändå kommer fram till att det inte var ett ringa brott, utan ett brott av normalgraden.