Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jimmie Åkesson vid SVT:s partiledardebatt inför valet. Arkivbild.

Helin: "SVT utnyttjades som politisk motpart"

SVT ska inte ta avstånd från uttalanden i efterhand, så som man gjorde efter partiledardebatten, skriver programdirektören Jan Helin i DN.

"Vi var inte begripliga när vi agerade efter den lag som reglerar vår verksamhet mot generaliserande och nedsättande omdömen av en grupp människor", skriver Helin i DN.

Det ledde i sin tur till att SVT uppfattades som ängsliga, eller rentav partiska, slår han fast. "Därtill blev vi effektivt utnyttjade som ensidigt utnämnd motpart."

I stället för att i efterhand markera mot uttalanden ska SVT säkra förpliktelsen mot demokratiparagrafen genom "ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalande dyker upp". SVT påbörjar nu ett arbete för hur man ska konkretisera detta i sin journalistik, fortsätter Helin.

Det var vid valdebatten fredagen före valet som Jimmie Åkesson uttalade sig om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson sade bland annat att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige". Direkt efter debatten tog SVT avstånd från uttalandet, med hänvisning till publiceringsreglerna som säger att SVT ska hävda alla människors lika värde.

Sverigedemokraterna krävde en ursäkt, men fick ingen av SVT. Jimmie Åkesson vägrade sedan att delta i SVT:s valvaka.