Martin Klesell är till vardags it-tekniker men han är även plutonschef i hemvärnet och dagen till ära tog han uniformen på sig till jobbet.
Martin Klesell är till vardags it-tekniker men han är även plutonschef i hemvärnet och dagen till ära tog han uniformen på sig till jobbet.

Hemvärnet intog arbetsplatser

Den militära närvaron kan under onsdagen ha ökat på en och annan arbetsplats i landet. Hemvärnet firade nämligen uniform på jobbet-dagen.

ANNONS
|

Hemvärnets drygt 20000 medlemmar uppmanades, om de hade fått arbetsgivarens tillstånd, att ha på sig uniformen på jobbet. Det var första gången uniform på jobbet-dagen genomfördes och syftet är att väcka intresset för hemvärnet.

En av dem som hörsammade uppmaningen var Martin Klesell, till vardags it-tekniker men även plutonschef inom hemvärnet.

- Jag är hemvärnssoldat och brinner lite grann för det här. Jag jobbar väldigt mycket med rekrytering och tyckte att det var viktigt att ta den här chansen att synas nu när den här dagen dök upp, säger han.

ANNONS

TT: Vad har du fått för reaktioner?

- En del är förvånade och har frågat vad det handlar om och en del hade faktiskt snappat upp det från medierna. Så lite blandat faktiskt.

Martin Klesell, 42, har varit med i hemvärnet i drygt tio år. Han gick alltså inte med direkt efter lumpen utan i samband med en flytt till en ny stad.

- Jag fick nys om att det fanns ett aktivt hemvärn på orten, så då hoppade jag på det, säger Martin Klesell.

- Det känns viktigt att göra någonting för landet man bor i.

Det svenska hemvärnet bildades efter ett riksdagsbeslut den 29 maj 1940 och redan samma höst hade 90000 män gått med. I mitten av 1980-talet bestod hemvärnet av omkring 120000 män och kvinnor men sedan dess har antalet soldater minskat drastiskt till omkring 22000.

ANNONS

Kanske är det något man nu hoppas ändra på med uniform på jobbet-dagen, som framöver ska genomföras varje år.

TT
Fakta: Hemvärnet

Hemvärnet utgör nästan halva insatsorganisationen i Sverige med cirka 22000 man.

Uppgiften är att skydda och bevaka men också stötta samhället vid kris, naturkatastrofer, bränder eller delta vid eftersök av försvunna personer.

Alla som tjänstgör i hemvärnet är frivilliga och har ett avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn per år för utbildning och träning.

De allra flesta som tjänstgör har genomfört värnplikt eller grundläggande militär utbildning.

Källa: Hemvärnet

ANNONS