Ann-Sofie Hermanssons tvingas sluta som gruppledare för Socialdemokraterna.
Ann-Sofie Hermanssons tvingas sluta som gruppledare för Socialdemokraterna.

Hermansson förlorade sista striden

Ann-Sofie Hermansson förlorade maktkampen mot sin egen partistyrelse. Nu avgår S-profilen från sina uppdrag i Göteborg.

ANNONS
|

Ann-Sofie Hermansson försökte in i det sista att få sitta kvar, trots att Socialdemokraternas distriktsstyrelse för tre veckor sedan kom fram till att förtroendet för henne var förbrukat och att S-profilen skulle uppmanas att avgå som gruppledare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Men den extrainsatta kongressen gick, med bred majoritet, på styrelsens linje. Röstsiffrorna 197–49 talar ett tydligt språk.

Därmed avgår Hermansson också från sina politiska uppdrag.

- Jag känner inte att jag har gjort några strategiska misstag, säger hon.

ANNONS

- Men det är kongressombuden som äger beslutet och det rättar jag mig efter.

Långt möte

Den infekterade interna konflikten som blossat upp på allvar de senaste veckorna gjorde att kongressalen i Folkets hus snabbt blev knökfull. Flera medlemmar fick vända i dörren när platserna tagit slut.

Talarlistan blev snabbt lång och mötet drog inte oväntat ut på tiden. Men till slut, efter drygt fyra timmar, kom beskedet: Hermansson petas från posten som gruppledare i kommunstyrelsen.

Distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson, som själv kommer att avgå under våren, poängterar dock att hon inte ser styrelsen som vinnare.

- Det finns inga segrare i det här. Vi är ett parti som just nu inte mår jättebra. Och jag tror att alla, i synnerhet vi som har ledande befattningar, nu måste rå om varandra och behandla varandra med stor respekt, säger Johansson.

ANNONS

- Sedan har vi ett ännu större jobb på lite sikt, som handlar om att vinna tillbaka göteborgarnas förtroende.

"Är tragiskt"

Ann-Sofie Hermansson har varit gruppledare för S i kommunstyrelsen sedan januari 2016. Förtroendekrisen har pågått nästan lika länge, men har i alla fall utåt sett briserat under de senaste veckorna, bland annat med anklagelser om toppstyrning och samarbetssvårigheter.

Ann-Sofie Hermansson tillbakavisar kritiken, inte minst den som handlar om att hennes stabschef och andra tjänstemän haft för stort inflytande.

- Det är ett oskick att gå på de politiska tjänstemännen. Så brukar vi aldrig göra. Utan det faller på mig om det finns kritik, säger hon.

- Men min bild är att vi har diskuterat de här frågorna. Jag har återkopplat, jag har informerat. Vi har olika bilder av det där, mer kan jag inte säga.

ANNONS

Leif Holst, som gick med i Socialdemokraterna redan 1956, lämnade mötet vid lunchtid och såg inga vinnare oavsett utgången av omröstningen.

- Det var jobbigt att lyssna på. Det blev bara pajkastning i talarstolen, säger han.

- Det är tragiskt, ärligt talat. På kort sikt är det ju förödande. Men vi får hoppas att det på lång sikt kan komma något gott ur det.

TT
Bakgrund: Kritiken

I mångt och mycket har ord stått mot ord, och Ann-Sofie Hermansson har varit kritisk till att det skriftliga underlaget inför extrakongressen varit väldigt sparsmakat.

På söndagsmorgonen fick kongressombuden dock en sammanställning i handen, där distriktsstyrelsen listar en del av kritiken. Centralt finns styrelsemedlemmarnas och de andra kommunalrådens oro för att Hermanssons stabschef och andra tjänstemän har haft för stort inflytande på politiken.

Styrelsen tar avstamp redan i våren 2016, när den nytillträdda Hermansson tackade nej till partiets ledarskapsutbildning "trots hårda påstötningar". Även det valtekniska samarbetet med uppstickarpartiet Demokraterna efter valet i höstas har väckt mycket intern kritik.

Fakta: Detta har hänt

10 februari: Socialdemokraternas distriktsstyrelse, med bland andra Ann-Sofie Hermansson på plats, har möte om situationen i stadshuset. På kvällen fattar styrelsen beslut om att förtroendet för Hermansson som gruppledare är förbrukat.

11 februari: Anna Johansson, ordförande i styrelsen, informerar Hermansson om beslutet och avgångskravet. Några timmar senare kallar Hermansson till pressträff. Även Johansson håller en snabbinkallad pressträff. Samma dag aviseras en extra distriktskongress den 3 mars.

12 februari: Nästa avgångskrav, den här gången från kommunfullmäktigegruppen, kommer.

13 februari: Fullmäktigegruppen har möte och avsätter Ann-Sofie Hermansson som gruppledare. Marina Johansson väljs som tillfällig gruppledare.

14 februari: Anna Johansson meddelar att hon kommer att avgå vid den ordinarie kongressen i april, ett beslut som enligt henne var fattat redan för ett år sedan.

15 februari: Hermansson överklagar fullmäktigegruppens beslut till partistyrelsen centralt.

27 februari: Partistyrelsen ger fullmäktigegruppen rätt, beslutet att avsätta Hermansson som gruppledare bröt inte mot stadgarna.

3 mars: Extrakongressen röstar för att avsätta Ann-Sofie Hermansson. En ny gruppledare ska väljas så småningom; tills vidare väntas Marina Johansson ta över även i kommunstyrelsen.

ANNONS