Statsminister Stefan Löfven (S) i partiledardebatten med anledning av val till Europaparlamentet.
Statsminister Stefan Löfven (S) i partiledardebatten med anledning av val till Europaparlamentet.

Het debatt om extremism i EU-debatt

Högerextremismens framfart i Europa och hoten mot demokratin stod i centrum för riksdagens partiledardebatt om EU.

ANNONS
|

Han ägnade hela sitt inledande anförande åt det.

- Vi har regeringar som avbryter korruptionsarbetet, som stärker sin makt över domare, tar kontroll över statliga medier och pekar ut delar av civilsamhället som utländska agenter. Det här är vålnader från Europas förflutna som går igen, sade Löfven.

- De har lyckat dra ned Europa i mörker förut, aldrig, aldrig får vi ge dem chansen igen, sade han.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson hade mest fokus på migration, brottslighet och kärnkraft i sitt anförande, men i ett replikskifte angrep han Stefan Löfven om extremismen.

Börja hemma

- Stefan Löfven är mån om att bemöta extremismen, han borde börja här hemma, sade och påminde om hatbrott mot judar i Malmö och att SSU-företrädare i förstamajtåget ropade ”krossa sionismen”.

Löfven försäkrade att det råder "nolltolerans" mot antisemitism i Socialdemokraterna och arbetarrörelsen.

- Den som vill vara en del av den svenska arbetarrörelsen står upp till hundra procent för antisemitism, men nu har vi en debatt om EU, sade Löfven och tillade att han står upp för det i Sverige och undrar om Moderatledaren gör det i EU.

- I såväl Socialdemokraternas grupp i EU som i vår finns partier som agerar extremt illa. Vi stänger dem ute, ni mumlar, sade Kristersson och syftade på att det ungerska regeringspartiet Fidesz stängts av tillsvidare från den partigrupp där M och KD ingår, medan de rumänska socialdemokraterna är kvar i S-gruppen.

ANNONS

Allsköns massmördare

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdade att Socialdemokraterna krupit för såväl nazister som kommunister och samarbetat med allsköns massmördare. Han ville också veta vad Löfven ska göra åt antisemitismen i SSU, vilket väckte förvåning hos Löfven.

- Man får ju hålla i sig. Partiledaren för ett parti sprunget ur vitmaktrörelsen och med företrädare som ifrågasätter om judar kan vara svenska medborgare. Du är fullständigt diskvalificerad för att ta en sådan här diskusson, sade Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson försäkrade att han är Europavän.

- Jag älskar Europa men inte EU, men jag har kommit att förstå att EU är ett politiskt projekt som går att förändra, sade Åkesson och framhöll att det är de som vill öka federalismen som är de egentliga europafientliga krafterna.

Mörka krafter

Centerledaren Annie Lööf betonade också starkt att valet är avgörande i kampen mot antidemokratiska krafter.

ANNONS

- Det är avgörande för klimatet och för demokratin i Europa där mörka krafter vinner mark i Orbans Ungern, där antisemitismen visas öppet, civila organisationer beskrivs som utländska krafter, fria universitet stängs ned och fria tanken och ordet tystas, sade hon.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog även han upp de frågorna men kritiserade också bristen på demokrati i EU. Han kritiserade också den ekonomiska politik som EU fört som skapat klyftor och utanförskap.

- Det är ur den myllan högerextremismen växer fram. Men det finns ett annat EU, där löntagares rättigheter går före företagens, där löntagare aldrig sätts mot löntagare, sade Sjöstedt.

Krossa samarbetet

KD-ledaren Ebba Busch Thor påminde om att EU:s grundare var kristdemokrater.

- Vi ser de problem vår kontinent står inför, en ökad polarisering mellan de som är emot EU-samarbetet och de som vill skapa en superstat. Om denna balans rubbas, riskerar hela samarbetet att rämna. Vi vill ha ett lagom EU, sade Busch Thor.

ANNONS

Liberalernas ledare Jan Björklund påminde om att andra världskriget tog slut på denna dag. EU-samarbetet skapades som en reaktion på det som nationalismen slagit sönder.

- Hotet kommer både från höger och vänster, men det är högerextremismen som är på frammarsch. Deras mål är att krossa det europeiska samarbetet, sade han.

TT

ANNONS