Påskhelgens väder ser ut att bli perfekt för den som vill påta i trädgården. Tvåsiffrig värme är på väg in över landet. Arkivbild.
Påskhelgens väder ser ut att bli perfekt för den som vill påta i trädgården. Tvåsiffrig värme är på väg in över landet. Arkivbild.

Hopp om påt- och pangväderspåsk

Om planen i påsk är att påta i trädgården, eller kanske bara vända ansiktet mot solen på en vältempererad parkbänk, så ser det lovande ut. Lagom till skärtorsdagen drar vårvärme upp över Sverige.

ANNONS
|

Våren kommer – i år också. De senaste dagarnas kalla luft som legat över landet kommer lagom till nästa veckas påskfirande att knuffas bort av ett högtryck med varmare, våriga vindar.

- Nästa vecka får vi in varmare luft över oss och till påskhelgen blir det högtrycksbetonat väder, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Redan på onsdagen börjar temperaturerna klättra i hela landet och på skärtorsdagen finns hopp om tvåsiffrigt.

ANNONS

- På torsdagen får vi temperaturer mellan 10 och 17 grader. Varmast blir det vid Blekingekusten och i norr blir det något kallare, säger Moa Hallberg.

Högtrycket ligger kvar över landet även på långfredagen och påskaftonen med varierad molnighet och på sina håll goda solchanser. Men nätterna kan fortfarande bli lite kylslagna.

- I de norra delarna av landet, från Jämtland och Medelpad och uppåt, blir det minusgrader på nätterna. I resten av Sverige ser det ut att hålla sig på några enstaka plusgrader.

TT

ANNONS