Den nya cellterapin ska nu testas på patienter. Arkivbild.
Den nya cellterapin ska nu testas på patienter. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Hoppas kunna bota diabetes med ny behandling

En ny cellterapi ska för första gången testas på personer med typ 1-diabetes. Om forskarna lyckas kan det bana väg för ett botemedel mot sjukdomen.
– Det finns en enorm potential, säger Per-Ola Carlsson vid Akademiska sjukhuset.

ANNONS

De flesta personer med typ 1-diabetes behandlas i dag med insulin via spruta eller pump.

Vissa som har väldigt svår typ 1-diabetes kan även genomgå en transplantation med insulinproducerande celler för att få bättre kontroll på sjukdomen.

Behandlingen, som inte lämpar sig för alla, innebär att patienten behöver äta immundämpande läkemedel resten av livet, något som ofta ger svåra biverkningar.

– Den typen av läkemedel trycker ner immunförsvaret så mottagarna blir väldigt infektionskänsliga, och det finns en ökad risk för cancer, en ökad risk för njursvikt – ganska många komplikationer, säger Per-Ola Carlsson, professor i diabetessjukdomar vid Akademiska sjukhuset.

Botande behandling

Forskarna ska nu testa en ny behandling, där de insulinproducerande cellerna i stället har genmodifierats för att inte bli upptäckta av immunförsvaret. Det är första gången som man gör det på människor.

ANNONS

– Skulle man kunna transplantera utan att ge den här typen av läkemedel så är alla individer med typ 1-diabetes lämpade att få en botande behandling. Det skulle vara fantastiskt.

Två testpatienter med svår diabetes typ 1 ingår i studien och kommer att få celler transplanterade i underarmen. De ska sedan följas upp under ett år. Forskarna ska bland annat undersöka huruvida cellerna överlever och står emot immunförsvaret och om de klarar av att stabilisera blodsockret.

– Ser man att cellerna överlever de första veckorna så har vi lyckats.

Behandla alla

I Sverige lever i dag över en halv miljon människor med diabetes, av dem har runt tio procent typ 1-diabetes.

Per-Ola Carlssons stora förhoppning är att patienten på egen hand ska kunna börja producera insulin igen tack vare de nya cellerna.

– Jag ser potential att behandla alla individer med typ 1-diabetes i världen och kanske en del med typ 2-diabetes skulle vara möjligt, säger han.

Fakta: Diabetes

Det finns två varianter av diabetes: typ 1 och typ 2.

Typ 1-diabetes eller ungdomsdiabetes uppkommer när kroppens insulinproducerande celler dör/förstörs på grund av en autoimmun reaktion som får kroppens eget immunförsvar att förstöra dessa celler. Den som drabbas insjuknar ofta i ungdomen och blir beroende av dagliga injektioner av hormonet insulin för resten av livet.

Typ 2-diabetes, även kallad för vuxen- eller åldersdiabetes, beror i stället oftast på insulinresistens, det vill säga att kroppens celler inte kan tillgodogöra sig insulin. Symtom uppstår då som påminner om insulinbrist, trots höga eller normala nivåer av insulin i blodet.

Ungefär 90 procent av alla diabetiker i Sverige lider av typ 2-diabetes.

Källa: Diabetesförbundet med flera

ANNONS