Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten över Skåne och Blekinge. Arkivbild.

Hovrätt fastslår straff i stor assistanshärva

Två män och två kvinnor dömdes av Malmö tingsrätt för grova bidragsbrott till fängelse i mellan tre och tre och ett halvt år. Nu fastställer hovrätten över Skåne och Blekinge straffen för de fyra huvudmännen i ett tvådelat mål om fusk med assistansersättning. Försäkringskassan har betalat ut ersättning som inte skulle ha utbetalats.

Tillsammans ska de fyra också betala ett skadestånd på cirka sju miljoner kronor. Tingsrätten dömde nio påstådda assistenter, som inte utfört assistansarbete, för bidragsbrott och åtalet mot tre påstådda assistenter ogillades. Hovrätten dömer lika många – men fäller en som friades av tingsrätten och friar en av de personer som dömdes av tingsrätten. I det ena fallet görs en annan rättslig bedömning och i det andra görs en annan värdering av bevisningen.

Påföljden för assistenterna blir som i tingsrätten, vilket innebär att några assistenter döms till fängelse runt ett år medan majoriteten döms till villkorlig dom. Tillsammans med huvudmännen ska de dömda assistenterna svara för skadeståndet i olika delar, enligt domen.

"Det näringsförbud som tingsrätten bestämde för en av huvudmännen och den företagsbot om tre miljoner kronor som assistansbolaget dömdes till står också fast", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.