Den förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) kräver reglering av politiska konsulter. Arkivbild.
Den förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) kräver reglering av politiska konsulter. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hultqvist kräver skärpta regler för konsulter

Förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) kräver reglering av politiska konsulter och pr-byråer som försöker påverka politiska beslut.
– Jag har upplevt det själv, säger han till TT.

ANNONS
|

I en riksdagsmotion föreslår Hultqvist att Sverige inför liknande regler som finns i USA, där konsulter måste registrera sig och uppge vem de arbetar för.

I dag har konsulter och pr-byråer som arbetar med politisk påverkan ingen skyldighet att redovisa sina uppdragsgivare.

Hultqvist hänvisar till att kapitalstarka företag i dag anlitar pr-byråer för att till exempel påverka upphandlingar inom försvarssektorn.

Upplevt det själv

– Jag har upplevt det själv i samband med upphandlingen av luftvärnssystemet Patriot. Då hade vi en lång rad lobbyister och pr-byråer som försökte påverka processen på olika nivåer, säger Peter Hultqvist.

– Det handlade dels om förhållandet till riksdagen, dels till departementet, men det förekom också försök att påverka enskilda tjänstemän på FMV, säger han.

ANNONS

Det handlade om aktörer som ville att Sverige skulle välja ett annat system än amerikanska Patriot, men vilka vill Hultqvist inte gå in på.

– Vi stod på oss och vek inte undan, det var mitt sätt att markera att här har ni inget att hämta, säger han.

Han framhåller att kompetensen för upphandling av vapensystem finns på FMV.

– Faran är att man försöker hitta sätt att bromsa beslutsprocesser i sitt eget syfte, och den information man ger är vinklad så att det gynnar egna intressen, säger han om konsulterna.

Strategiska vapensystem

Enligt Hultqvist anlitas pr-byråer och konsulter även för att påverka relationen mellan svenska staten och utländska försvarsindustriintressen.

“I praktiken innebär det att dessa aktörer, utan att kunna ställas till svars, agerar inom sektorer som rör försvarsmaktens mest strategiska vapensystem”, skriver Hultqvist i motionen.

Han anser därför att Sverige bör införa regelverk liknande det som finns i till exempel USA.

“Att registrera sig som pr-byrå/konsult, ange klient/uppdragsgivare, ämne och ekonomi är full rimliga krav i en modern demokrati”, skriver Peter Hultqvist.

Frågan är då varför Hultqvist, som var försvarsminister i åtta år, inte sett till att skärpa reglerna.

– Man kan alltid diskutera varför man inte gjort det ena eller andra, men det här handlar om riksdagen och hur de ska arbeta, därför har jag avvaktat, säger Hultqvist.

ANNONS
ANNONS