Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det blev många ilskna reaktioner när Mölndals sjukhus försökte locka läkarstudenter att sköta sjuksköterskornas arbetsuppgifter i sommar. Arkivbild.

Ilska när läkarelever erbjuds sköterskejobb

För att klara bristen på sjuksköterskor erbjuder Mölndals sjukhus läkarstudenter sommarjobb. Tanken är att de ska utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter. Men både fack och anställda är kritiska.

Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) skickade i förra veckan brev till alla studenter som går termin tio på läkarlinjen på Göteborgs universitet. De erbjöds sommarjobb på Mölndals sjukhus, där de skulle ersätta sjuksköterskor på vissa arbetspass, skriver Göteborgs-Posten.

Men många anställda har reagerat med ilska. Anne-Karin Höglund, ordförande i Vårdförbundet i Västra Götaland, berättar att hon har fått mängder av upprörda reaktioner.

- Läkarstudenter har inte omvårdnadsutbildning. De har en annan kompetens. Vi har tre års högskoleutbildning som de inte har där omvårdnad är vårt huvudämne. Det går inte att jämföra, säger hon till tidningen.

Per Karlsson, förste chefläkare på SU, beklagar att brevet väckt så starka reaktioner, men säger att avsikten var god – att bistå sjuksköterskorna och göra det bästa för patienterna.

Sveriges yngre läkare (Sylf) varnar studenterna för att nappa på erbjudandet.

- Läkarstudenter som utbildar sig till läkare behöver arbeta som läkare för att komma in i sin profession. Risken är att de som i stället arbetar under sommaren med sjuksköterskeuppgifter hamnar på efterkälken, säger Sylfs ordförande Jonas Ålebring till Dagens Medicin.