Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har informerats om hotet men är förtegen om detaljer. Han fick frågor om hotet vid en presskonferens efter ett möte i riksdagen under torsdagen.

Ingen ökad närvaro efter terrorhot

Säkerhetspolisen arbetar med ett hot om ett terrorattentat i Stockholm. Åtgärder har vidtagits, men terrornivån har inte höjts.

På sociala medier har det spridits ett meddelande som uppfattas som ett hot, bekräftar Säkerhetspolisen, som inte vill gå in på detaljer. Enligt uppgifter till SVT ska ett hot ha riktas mot konferensanläggningen Waterfront i centrala Stockholm. Det är ännu inte klarlagt om det rör sig om ett och samma hot, men enligt arrangören är Säpo och polisen inkopplade.

Att hotet är offentligt gör det mer ovanligt, enligt Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan. Om det innehåller en uppmaning är det angeläget att ta reda på vem som skickat det, vad hotet består av och vilka som tar del av det, anser han.

- Vi vet väldigt lite om det, men det verkar på justitieministern som att det finns ett hot. Är det här ett hot som kan sättas i verket eller ett av de många andra som de mottar varje dag? säger han till TT.

"Ungefär varannan dag"

Enligt polisen är det privatpersoner som har uppmärksammat Polismyndigheten på uppgifter om terrorangrepp. Hotet ska enligt Aftonbladet vara riktat mot de centrala delarna av Stockholm. Men i övrigt finns det än så länge lite information.

- Vi har ett intensivt underrättelseflöde och det kommer hot som liknar det här ungefär varannan dag. Skillnaden i det här fallet är att hotet sprids på sociala medier. Uppdraget för oss då är att ta reda på vad det ligger i det här, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo, till TT.

Stockholmspolisen, rikspolischef Dan Eliasson och justitieminister Morgon Johansson (S) är försiktiga med kommentarer kring uppgifterna, men säger till TT att de informerats om hotet och vidtagit åtgärder. Vilka dessa är vill dock varken Noa eller Stockholmspolisen kommentera.

Inte höjt terrornivån

Morgan Johansson säger att han inte kan bedöma hur oroväckande hotet är.

- Jag tycker att man ska lyssna på vad myndigheterna säger och vara extra vaksam och, om man ser något misstänkt, meddela polisen, säger han.

Säpo har inte höjt nivån för terrorhot med anledning av hotet, utan nivån för terrorhot i Sverige ligger kvar på en trea på en femgradig skala.

- Hade det varit ett riktigt allvarligt hot har Säpo möjlighet att höja terrorhotnivån. Det kommer väldigt tydliga signaler om man behöver uppföra sig på ett annat sätt och vara mer vaksam. Nu råkar jag stå på Stockholms central och jag ser ingen ökad närvaro, säger Magnus Ranstorp.