Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alla som väntar på vårvärme får hålla ut lite till. Arkivbild.

Ingen vårvärme i sikte – blåst i hela landet

Kraftig vind i fjällen och risk för gräsbrand i sydost – helgen ger ett varierande väder i landet. Och de som suktar efter vårvärme får göra det ett tag till.

Just nu är det ett varierat väderläge över landet, med mycket moln i sydväst medan de sydöstra delarna är soliga. Ett molntäcke sträcker sig över Mellansverige upp mot Norrland och kan ge snöbyar på sina håll.

- Vi har omkring 10-12 grader i södra och mellersta Sverige och sedan lite kallare i Norrland, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Helgen är blåsig över hela landet med en klass 1-varning i norra Lapplandsfjällen.

- Det är just nu mycket hård vind blandat med nederbörd i norra fjällkedjan. Den väntas avta under natten mot söndag, säger Max Lindberg Stoltz.

Under söndagen kommer temperaturen att bli lägre, under tio grader i hela landet. Trots en kyligare söndag så kommer dagen att bli solig i större delarna av landet. Sen dröjer det fram till på tisdag innan temperaturen på vissa håll ska visa tvåsiffrigt, och då på västkusten. Någon vårvärme att tala om är inte i sikte – framåt mitten av veckan väntas ytterligare ostadigt väder med nederbörd över hela landet.

Känner man för att ta fram grillen under lördagskvällen får man i sydost vara lite aktsam, då det i Kalmar län och Blekinge län finns risk för gräsbrand.

- Det är torrare luft över de områdena och då främst under lördagseftermiddagen. Det är det torra fjolårsgräset som riskerar att ta eld, säger Max Lindberg Stoltz.