Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Varningslarmet 'Hesa Fredrik' på ett tak i Malmöstadsdelen Lindängen var tyst under måndagen. Räddningstjänsten hade glömt att trycka på en knapp för att testa systemet. Arkivbild.
Varningslarmet "Hesa Fredrik" på ett tak i Malmöstadsdelen Lindängen var tyst under måndagen. Räddningstjänsten hade glömt att trycka på en knapp för att testa systemet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Inget "Hesa Fredrik" – glömde trycka på knapp

Normalt sett ska varningssignalen "Hesa Fredrik" testas den första helgfria måndagen i mars, men i Malmö var det tyst när klockan slog 15.
Orsaken? Räddningstjänsten glömde att trycka på en knapp.

– Det lutar åt att det är jag som har missat det. Jag vågar inte svara på mer än så för vi tittar på det nu, säger Mats Nilsson på räddningstjänsten syd till P4 Malmöhus.

– Jag har inte tryckt på någon knapp och det är jag som ska göra det, fortsätter Mats Nilsson.

När Kvällsposten ringer upp räddningstjänsten lite senare under måndagen har man fått någorlunda mer klarhet i vad som gått fel.

– Klarheten är att räddningstjänsten missat det och mer information kommer skickas ut på hemsidan, säger Mats Nilsson till tidningen.

Nästa chans för att testa "Hesa Fredrik" i Malmö blir den första helgfria måndagen i juni – och därefter samma dag i september och i december.

Det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) används vid olyckor eller allvarliga situationer för att varna allmänheten vid till exempel en stor brand. Det kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.