Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi vid Malmö universitet.
Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi vid Malmö universitet.

Insatser mot könsstympning skadar unga flickor

Svenska myndigheters försök att skydda flickor mot könsstympning riskerar att göra mer skada än nytta. Åtgärderna kan vara både kränkande och diskriminerande för de utsatta, enligt en ny studie.

ANNONS
|

Sverige var först i västvärlden med att införa en lag om förbud mot kvinnlig könsstympning år 1982. Sedan dess har 98 förundersökningar om de olagliga ingreppen upprättats.

I 61 fall har flickor fått genomgå gynekologiska undersökningar, men bara i en tredjedel av dessa undersökningar fann man tecken på könsstympning.

- De rättsliga insatserna i Sverige är väldigt hårda. Det är väldigt många genitala tvångsundersökningar. Man hämtar flickor på skolor utan att föräldrarna blir informerade och ibland anhålls föräldrar samtidigt som man tvångsomhändertar barnen, säger Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi vid Malmö universitet och författaren bakom studien.

ANNONS

Kränkande och generande

I en del av de rättsintyg som Sara Johnsdotter tagit del av beskrivs undersökningarna som kränkande och generande av de utsatta.

En tolvårig flicka protesterade mot undersökningen, men kunde övertalas, framgår det av ett av intygen.

- I ett känt fall dömdes Uppsala kommun till skadestånd för att ha brutit mot diskrimineringslagen efter att polis hämtat en flicka på en skola. Hon grät och protesterade men följde med till slut. Misstankarna om könsstympning visade sig senare vara felaktiga.

Av samtliga polisärenden har bara två fall av olaglig könsstympning gått till domstol. I båda fallen var det flickorna själva som vände sig till myndigheterna.

- Kanske behöver inte systemet rulla i gång så hårt och så snabbt. Kanske ska man utreda lite längre innan man tar till de mer drastiska åtgärderna som är praxis i dag, säger Johnsdotter.

ANNONS

Fel bild i medier

Även medier kritiseras i studien för rapporteringen om ett stort mörkertal av flickor i väst som riskerar att könsstympas. Enligt Sara Johnsdotter finns det inga belägg för ett sådant påstående.

- Det är en gåta vad det antagandet bygger på. Min och andras forskning visar i motsats att efter migration till Europa så tycks de allra flesta överge den här praktiken.

Dessutom har den stora majoriteten av utredningarna om könsstympning konstaterat att flickorna genomgått ingreppet innan de kom till Sverige, enligt Johnsdotter.

- Det är viktigt att skydda flickor för vissa flickor är fortsatt i risk. Men att blåsa upp problemets omfattning är inte rätt väg att gå.

TT
Fakta: Könsstympning

I Sverige är könsstympning av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands.

Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor. Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför.

Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer. I Sverige har ledare inom de flesta trossamfund inklusive Sveriges Imamråd gemensamt tagit avstånd från traditionen i alla dess former.

Fakta: Socialstyrelsen

ANNONS