Centrum för paleogenetiks lokaler ligger på Stockholms universitets område. Arkivbild.
Centrum för paleogenetiks lokaler ligger på Stockholms universitets område. Arkivbild. Bild: Veronica Johansson/SvD/TT

Jakt på förhistorisk dna i Sverige

Svenska forskare ska bli bättre på att lösa historiska gåtor. Målet med ett nytt laboratorium i Stockholm är att det ska bli världsledande inom analys av förhistorisk dna.

ANNONS

På fredagen invigs Centrum för paleogenetiks lokaler på Stockholms universitets område. Men centret blev omskrivet redan i fjol i samband med att det blev känt att en 18 000 år gammal valp hittats i Sibirien. Svenska forskare har arbetat med dna-prover från valpen. Hittills har det inte gått att säga om det är en hund eller en varg som hittats.

– Vi har fått nya data, men inte hunnit analysera dem ännu. Vi kommer att kunna säga något mer konkret om valpen inom några månader, säger Love Dalén, professor vid Naturhistoriska riksmuseet.

Han leder Centrum för paleogenetik tillsammans med Anders Götherström, professor vid Stockholms universitet.

ANNONS

– Vi kommer att jobba med dna från förhistoriska och historiska föremål. Det kan vara allt från ben och tänder till skinn och olika artefakter, säger Love Dalén.

Anläggningen har plats för omkring 40 personer, men till en början kommer två forskargrupper med 20 personer sammanlagt att arbeta där.

Forskningen ska bland annat inriktas på människans historia och förhistoriska djur.

– Anders Götherströms forskargrupp jobbar mycket med arkeologiska frågeställningar och tittar mycket på människans rörelser. De tittar också mycket på förhistoriska sjukdomar hos olika människogrupper. Min forskargrupp tittar på olika vilda djur som vargar, mammutar och liknande, säger Love Dalén.

Fredrik Gunér/TT

ANNONS