Per Lennerbrant, en av Sveriges justitieombudsmän, kritiserar en polis som fotograferade en 15-åring vid ett ingripande. Arkivbild.
Per Lennerbrant, en av Sveriges justitieombudsmän, kritiserar en polis som fotograferade en 15-åring vid ett ingripande. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

JO kritiserar fotograferande polis

ANNONS

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar en polis som fotograferade en tonårspojke i samband med att denne stoppades och fick sin moped beslagtagen.

15-åringen anmälde att polisen fotograferade honom för att dokumentera "första gången han togs av polisen", skrattade och bad honom le och göra tummen upp. Enligt pojken körde polisen sedan långsamt förbi med den beslagtagna mopeden på ett släp och "flinade".

Polisen har sagt att han ville fotografera pojken för att säkerställa att han skulle känna igen honom senare och att det inte förekom något tvång.

Polismyndigheten bedömer att polisen inte hade någon giltig anledning eller rättslig grund till att fotografera pojken. Det håller justitieombudsman Per Lennerbrant med om.

ANNONS

"Jag ser allvarligt på att en polis på det sätt som skedde fotograferar en ung person som är föremål för ett polisingripande", meddelar han i myndighetens beslut.

ANNONS