Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svor i riksdagen. Nu får han en erinran av talmannen. Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svor i riksdagen. Nu får han en erinran av talmannen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Johansson får erinran för svordom i riksdagen

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tilldelas en erinran av talmannen, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Anledningen: ordet "fan" i ett meningsutbyte i riksdagen.

ANNONS

Det var under riksdagens debatt om påskupploppen i början av maj som Morgan Johansson hamnade i en diskussion med Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell om dennes roll i alliansregeringen mellan 2010 och 2014.

I en ordväxling efter diskussionen sade ministern "du jobbade ju för fan för Reinfeldt, det försöker du hela tiden komma undan ifrån".

Moderaternas gruppledare Tobias Billström reagerade på svordomen och vände sig till talmannen Andreas Norlén med krav på en reprimand mot Johansson.

Talmannen har nu, i ett brev till Johansson, erinrat honom om kammarens ordningsregler, som bygger på riksdagsordningen.

I sitt brev skriver talmannen, enligt Ekot, att reglerna innebär att det "typiskt sett inte är tillåtet att använda svordomar i kammaren, särskilt inte i yttranden som direkt riktar sig till en annan person".

ANNONS

Morgan Johansson säger i en skriftlig kommentar till Ekot att "det märks att vi har en moderat talman när han kritiserar mig, men låter sin partikamrats överklassfasoner passera opåtalat. Forsell vägrade gå och sätta sig när hans talartid var slut".

ANNONS