Gripen under en flyguppvisning över Borgholm på Öland. Arkivbild.
Gripen under en flyguppvisning över Borgholm på Öland. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Jonson (M) i Ukraina – diskuterade Gripen

Ukrainska piloter ska få öva på att flyga det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen, rapporterar TV4 Nyheterna. Beskedet kom i samband med att försvarsminister Pål Jonson (M) besökte Ukraina och landets president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS

Pål Jonson var på torsdagen i Ukraina tillsammans med ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M). Bland annat besökte de militära förband som använder svenskt försvarsmateriel.

De svenska ministrarna har också mött president Zelenskyj och försvarsminister Oleksij Reznikov under dagen.

Reznikov skriver på Twitter att de bland annat diskuterade den europeiska koalitionen för att utbilda ukrainare på det amerikanska stridsflygplanet F16.

Den ukrainske försvarsministern lyfter även fram svenska Gripen efter mötet med Jonson. Reznikov skriver på Twitter att Gripenplan "skulle spela en viktig roll i att stärka vår försvarsförmåga". Han nämner också det stöd Sverige håller på att leverera till Ukraina i form av stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer.

ANNONS

Ska ge beslutsunderlag

Enligt Pål Jonson är det en handfull erfarna personer, med ukrainsk pilotutbildning, som ska få öva på att flyga Gripen.

– Det här ger Ukraina ett beslutsunderlag för framtida beslut att rusta upp sitt försvar. De satsar för att stärka sin förmåga på lång sikt, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TV4.

En del beslut återstår dock innan den så kallade orienteringsutbildningen kommer till stånd. Var, när och hur den ska hållas är hemligt.

Det är dock inte aktuellt att sätta in svenska Jas Gripenplan i kriget, betonar Pål Jonson.

– De plan Sverige har behövs för vårt eget nationella försvar, i nuläget är det inte aktuellt att låna ut några plan till Ukraina, säger han.

F16 och Tornado

Ukraina flyger ryska stridsflygplan och satsar långsiktigt på andra alternativ. Förutom F16 har europeiska Tornado-plan nämnts i sammanhanget. F16-planen är dock betydligt dyrare än Jas Gripen och anses vara svårare att lära sig flyga.

Rättad: I en tidigare version var försvarsministerns namn felstavat.

ANNONS