Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köttätandet i Sverige fortsätter att minska, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.

Köttätandet fortsätter att minska

Svenskarnas köttätande fortsätter att minska. Samtidigt ökar efterfrågan på svenskt kött och fågel, enligt Jordbruksverket.

Förra året innebar den största årliga minskningen i köttätandet sedan 1990. Konsumtionen har annars kontinuerligt ökat för att sedan 2013 ligga stabilt på runt 87,5 kilo per person.

Den nedåtgående trenden fortsätter i år med en minskning på 2,8 procent, eller 1,8 kilo mindre per person, under årets första nio månader.

Den svenska marknadsandelen för kött (gris, nöt, lamm) och fågel har ökat med 2–6 procent jämfört med samma period förra året. Importen minskar och exporten ökar, visar Jordbruksverkets sammanställning för januari–september.

Hittills i år har produktionen av nöt, gris och lamm ökat med mellan 3 och 4 procent. Produktionen av fågel har däremot minskat med 3,6 procent, men det är en minskning som kommer efter en lång period av konstant ökning.

Den heta sommaren kan ha påverkat köttförsäljningen negativt.

"Försäljningen av kött minskade enligt många butiker under sommaren till följd av grillförbudet, men konsumtionen sjunker även i ett bredare tidsperspektiv och det går inte att se någon tydlig nedgång just för sommarmånaderna i den statistik Jordbruksverket tar fram", säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare, i ett pressmeddelande.

Sommarens torka har även bidragit till att fler djur slaktats på grund av foderbrist och sämre lönsamhet, vilket kan ge färre födda djur framöver.