Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg till riksdagens talman för att återrapportera om hur arbetet med regeringsbildningen fortgår.

Kamp i det sista om stöd från C och L

De två statsministerrivalerna kämpar in i det sista för att vinna stöd för en ny regering. Samtal mellan olika partier pågår fortfarande.

Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson träffade var och en för sig riksdagens talman på torsdagen.

På talmannens tjänsterum avrapporterades de samtal de fört med framför allt Liberalerna och Centern för att vinna stöd för respektives statsministerkandidatur.

Ont om tid

De två rivalerna var fåordiga när de träffade medierna efteråt.

- Under helgerna har det pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier. De har förts i god anda och varit konstruktiva, säger Ulf Kristersson.

Både han och Löfven bekräftar att de fortsatt för samtal med olika partier för att få stöd för en ny regering.

Men det börjar bli ont om tid. På måndag ska riksdagens talman efter att ha samtalat med samtliga åtta partiledare lägga fram förslag på en ny statsminister.

En statsministeromröstning är planerad till onsdag.

Är fåordiga

Varken Löfven eller Kristersson vill avslöja något om resultatet efter de senaste två veckornas förhandlingar.

Kristersson bekräftar att hans samtal med Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna både handlat om en moderatledd regerings politiska inriktning och om formerna för en sådan regerings parlamentariska arbete.

Det senare handlar om hur en minoritetsregering ska kunna få majoritet för sina förslag i riksdagen.

Centern och Liberalerna vill ha försäkringar om att en moderatledd regering inte förhandlar med Sverigedemokraterna. Kristersson vill dock inte gå in på om man diskuterar någon slags "anti SD-klausul".

Centern tiger

Liberalerna ska på söndag hålla ett partiråd med drygt 90 deltagare från olika delar av landet. Man ska då ta ställning till vilken statsministerkandidat partiet ska stödja.

Partirådet kommer att vara öppet för medier.

Centerpartiet håller däremot helt tyst om sin interna process för att sätta ned foten i regeringsfrågan. Partiledningen vill inte säga något om tider eller kallelser till möten och anser att processen sköts bäst så. Man hänvisar till att det pågår ett extremt intensivt och svårt internt arbete.

Enligt källor så har Centern förberett för att kunna hålla ett så kallat förtroenderåd om regeringsfrågan på lördag. I ett sådant råd deltar ett 50-tal partiföreträdare från olika delar av landet.

Svårt att bedöma

Ingen av de två statsministerrivalerna vill bedöma möjligheterna för att just han kan bli näste statsminister.

- Jag vill inte bedöma något. Det är väldigt svårt. Jag kan inte ge någon procentsats, säger Löfven.

Han är dock fortfarande hoppfull om att kunna vinna tillräckligt stöd för en S-ledd regering.

- Jag upplever att vi har en konstruktivitet som jag hoppas kunna leda hela vägen fram, säger Löfven.

Löfven bekräftar att han fört samtal med samma partier som i förhandlingarna före jul, det vill säga Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Extra val närmar sig

- Vi kan inte göra annat nu än att se till att så snabbt som möjligt komma i mål för att Sverige ska få en handlingskraftig regering, säger Löfven.

Om talmannens statsministerförslag röstas ned på onsdag, så återstår bara ett försök.

Den fjärde och sista statsministeromröstningen är planerad till den 23 januari. Misslyckas även den utlyses extra val.