Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regeringen vill att det ska bli straffbart att utsätta barn för situationer där de måste se våld och övergrepp i hemmet. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kan bli straffbart att låta barn se våld

Regeringen vill att det ska bli straffbart att låta barn titta på eller höra när pappa misshandlar mamma och liknande våldsamma situationer hemma.

- Om en man slår sin fru inför sina barn, då begår han inte bara ett brott mot kvinnan, utan också mot barnen, eftersom det skadar tryggheten i uppväxtförhållandena och tryggheten under barndomen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Runt 150 000 barn bedöms i dag leva i familjer där det förekommer våld av olika slag. Förutom att det påverkar barns hälsa och utveckling är det straffrättsliga skyddet för dåligt, anser regeringen.

Skadestånd

Genom att göra det straffbart att låta barn bevittna våld mot en nära anhörig kommer barnet att betraktas som ett självständigt brottsoffer. Det innebär bland annat att om exempelvis pappan döms, så kommer han att bli skyldig att betala skadestånd till sina barn.

De möjligheter som finns för barn i dag att få ersättning räcker inte till, anser justitieministern.

En annan konsekvens är att barnet får möjlighet att vittna i domstol, även om förövaren också är vårdnadshavare och inte ger sitt tillstånd till detta.

Kan vittna

Att vittna mot en förälder i domstol kan vara en tuff uppgift, men Morgan Johansson tror ändå att många barn vill göra det.

- I många fall kan det vara så att åtminstone äldre barn vill vittna för att ställa sig på mammas sida och berätta vad de har sett för att stoppa våldet mot mamman, säger han.

Regeringen tror också att en kriminalisering bidrar till att barnens situation uppmärksammas och utreds.

Linn Pantzar, rådman vid Nacka tingsrätt, får nu i uppdrag att ta fram förslag på hur en lagstiftning kan utformas. Senast den 14 juni 2019 ska förslagen presenteras.