Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Emma Henriksson (KD) vill satsa mer på assistansersättningen. Arkivbild.

KD vill satsa mer på assistansersättning

Kristdemokraterna vill lägga totalt tre miljarder mer än regeringen på personlig assistans de kommande tre åren. Det är nödvändigt för att klara behoven och för kvaliteten i assistansen som brukarna får, hävdar KD.

- Skälet till att vi gör detta är att det sker ett enormt svek mot de mest svaga, säger Emma Henriksson, socialpolitisk talesperson för KD, om förslaget som finns med i partiets kommande alternativ till regeringens budget.

KD kräver också att regeringen så snart det går tar initiativ för att ändra lagstiftningen om assistans, för att inte fler än de som redan har fått assistans indragen ska råka ut för samma sak. Den större delen av de pengar KD vill skjuta till ska täcka utgifterna för den assistans som dragits in efter några vägledande domar de senaste åren, domar som Försäkringskassan börjat tillämpa med eftersläpning.

På ett år har antalet personer som får statlig assistans minskat med omkring 1 000 personer, ner till drygt 15 100. Omkring halva minskningen antas ha att göra med hårdare tillämpning av vad som anses som grundläggande behov. Fler än tidigare får avslag första gången de ansöker.

KD vill också höja den så kallade schablonersättningen per timme som ges för assistans med 2,2 procent, jämfört med regeringens 1.5 procent. Det behövs för att täcka in kostnaderna för nya löneavtal i branschen, företagen måste kunna behålla bra personal.

- För att behålla kvalitet måste en högre höjning göras, säger Henriksson.