Kristdemokraternas Ebba Busch vill att alla riksdagens partiledare ska skriva på ett kontrakt om abortlagstiftningen från 1974 ska stå fast.
Kristdemokraternas Ebba Busch vill att alla riksdagens partiledare ska skriva på ett kontrakt om abortlagstiftningen från 1974 ska stå fast. Bild: Ali Lorestani/TT

KD vill se underskrifter på "abortkontrakt"

Flera partiledare lyfter vikten av att på olika sätt värna den svenska aborträtten efter Högsta domstolens beslut i USA att riva upp domen "Roe mot Wade".

ANNONS

Beslutet i USA:s högsta domstol innebär i praktiken att enskilda stater kan förbjuda aborter – något som lett till diskussioner även i Sverige.

På en pressträff på måndagen betonar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att hennes parti står bakom Sveriges abortlagstiftning och kommer att försvara den. Hon säger sig förstå den oro som många kvinnor i USA känner och svenska kvinnors oro kring om samma sak kan hända här.

– Men jag köper inte att Magdalena Andersson är orolig för svensk abortlagstiftning, säger hon.

Abortkontrakt

Hon visar upp ett dokument som hon kallar "abortkontrakt" och uppmanar riksdagspartierna att skriva under för att visa enighet i frågan.

ANNONS

– Det finns utrymme för åtta riksdagspartier att skriva under. Jag har själv tecknat firma för Kristdemokraternas del, säger Ebba Busch.

Statsminister Magdalena Andersson (S) ger inte mycket för förslaget.

– Det kanske vore bra om Ebba Busch gjorde hemläxa i sitt parti för att se till att det finns ett hundraprocentigt stöd för den svenska abortlagstiftningen. Det känns som ett viktigare arbete än att skriva kontrakt mellan partiledare och försöka lösa det på det sättet, säger Andersson till TT efter ett möte med Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel.

– Står man upp för svensk abortlagstiftning kan man ju rösta på ett parti som historiskt och i nutid alltid stått upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, som har drivit de här frågorna, drivit andra jämställdhetsfrågor sedan vår rörelse startade, fortsätter statsministern.

Grundlagsskydd

Även Centerpartiet lyfter under måndagen vikten av att värna aborträtten, och partiledaren Annie Lööf säger i en intervju med Svenska Dagbladet att partiet vill ge den ett grundlagsskydd. Också Liberalerna vill att aborträtten ska skrivas in i grundlagen, enligt en debattartikel i SvD.

Även Moderaterna ansluter sig till det förslaget.

"Alla partier i riksdagen står bakom dagens lagstiftning, men mer kan göras. Jag välkomnar om denna viktiga rättighet kan skyddas, och enigheten bakom den kan manifesteras, i vår grundlag", skriver partiledaren Ulf Kristersson på Facebook på måndagen.

ANNONS
ANNONS