Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kent Ekeroth åtalas för misshandel

Kent Ekeroth är nu åtalad för misshandel efter en händelse i en krogkö i november 2016 då han uppges ha slagit en person i ansiktet. - Han kommer fram till mig, på ett uppkäftigt vis, och lägger någon kommentar, tar tag i mig och slår till mig, säger målsägande i förhör. Partiledaren Jimmie Åkesson uppmanar nu Ekeroth att ta time-out.

Ekeroth nekades inträde till en nattklubb på Stureplan i Stockholm den 24 november. Han hamnade då i bråk med en annan man i krogkön och ska ha slagit honom i ansiktet.

Åklagaren lämnade in sin stämningsansökan under fredagen. Bevisningen består främst av vittnesmål.

Är vittnenas uppgifter den tyngsta bevisningen?
– Det tycker jag och även vad målsägaren säger och till viss del även Kent Ekeroths egna uppgifter också, säger chefsåklagare Lena Kastlund.

Men det finns också en övervakningsfilm.
– Det är tyvärr lite dålig vinkel på den så man ser inte riktigt exakt vad som händer. Men man ser vissa delar av det, hur Kent Ekeroth går fram mot den här kön och att det händer något och så, vissa rörelser. Jag kan inte säga att den är säkert bra. Det är därför jag har åberopat flera vittnen som har sett det.

Målsägande uppger att han hade sett Ekeroth stå och argumentera med vakterna som inte hade släppt in honom. 

"Han passerade mig och då så la jag en kommentar i stil med, "var det kul med järnrören", varpå han då kommer fram till mig, på ett uppkäftigt vis, och lägger någon kommentar, tar tag i mig och slår till mig på, i ansiktet", säger målsägande i förhör med polisen.

Livvaktens vittnesmål

Även en av Ekeroths livvakter vittnesmål berättar om sina iakttagelser från kvällen. 

"Bakom mig hör jag..ett slag lät som en öppen hand. Jag vänder mig direkt om och då ser jag hur Ekeroth på utsidan av det här staketet, liksom vänder sig bortåt och en kille i kön skriker till och är arg. Jag vet inte då om han har slagit Ekeroth eller om det är tvärtom. Så jag tar tag i honom och sliter bort honom från det här kravallstaketet för att se om han ska gripas eller vad som ska göras. Då säger han till mig "han slog mig" varpå jag legitimerar mig som polis", säger han i förhör.

Ekeroth hävdar självförsvar

Ekeroth själv har tidigare sagt att han agerade i självförsvar och försökte vifta bort en person som hade attackerat honom och ropat glåpord åt honom.

– Kent Ekeroth invänder att han har agerat i nödvärn och att han ska frias från ansvar men jag anser att det inte är så. Men det är en prövning som rätten får göra, säger  Lena Kastlund.

Entrévärden som nekade Ekeroths sällskap inträde uppgav att de hade svårt att ta ett nej. De ska även ha försökt betala "under bordet" för att få komma in, enligt vakten. 

De uppges ha nekats inträde på grund av fylla och för att de inte fanns med på krogens lista. Han berättade vidare att Ekeroth hade varit aggressiv även efter händelsen. 

"Jag försökte bara att få bort honom ifrån resten också. Men alltså när jag gör det så går han emot mig. Jag är rädd att han ska, ta upp sin hand mer än vad han gjorde...men det gjorde han inte."

Enligt den andra livvakten var dock entrévärden aggressiv mot Ekeroth. Han uppges ha skrikit mot honom och sagt att han inte ska gömma sig bakom sina Säpo-vakter. 

– Kent Ekeroth invänder att han har agerat i nödvärn och att han ska frias från ansvar men jag anser att det inte är så. Men det är en prövning som rätten får göra, säger Lena Kastlund.

Läs också: Kent Ekeroth lämnar SD-post

Kriminalprofessorn Leif GW Persson har tidigare i ett avsnitt av programmet Veckans brott sagt att Ekerot kan dömas, speciellt med tanke på att han tidigare hade hamnat i bråk. 

Läs också: Leif GW: Han kan dömas