Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och statsminister Stefan Löfven (S) och övriga ministrar på väg mot dagens misstroendevotering mot Strandhäll.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och statsminister Stefan Löfven (S) och övriga ministrar på väg mot dagens misstroendevotering mot Strandhäll.

Klarade misstroende men kan få kritik av KU

Annika Strandhäll (S) får fortsätta som statsråd. Socialförsäkringsministern klarade misstroendeomröstningen i riksdagen. Men hon riskerar kritik av KU för turerna kring petningen av Försäkringskassans generaldirektör.

ANNONS
|

Annika Strandhäll såg lättad ut när talmannen Andreas Norlén läste upp resultatet direkt efter riksdagens omröstning. 172 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen, 113 röstade nej och 59 ledamöter avstod. Centerns nedlagda röster räddade Strandhäll, det hade behövts minst 175 röster för att fälla henne.

- Det är oerhört olyckligt att Moderaterna använder misstroendevapnet på det här sättet, de borde ha inväntat KU-granskningen, säger Annika Strandhäll och beskyller M för att driva politiskt spel.

ANNONS

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska om en vecka, den 4 juni, presentera sin granskning över Strandhälls och regeringens agerande när generaldirektören Ann-Marie Begler, med några dagars varsel, fick sluta sitt jobb förra våren.

Enligt uppgift till TT, och SvD, riskerar Strandhäll att få kritik av KU för hanteringen. Strandhäll medgav i KU:s utfrågningar i april att regeringen kunde ha dokumenterat bättre vad som hände och vilka skälen var för att flytta på Begler.

Men det är oklart om utskottets ledamöter kan bli eniga i sin kritik och om hur hård den i så fall blir. Men kritik från KU, även om den är allvarlig, har hittills aldrig lett till att en minister har fått sluta.

KU:s vice ordförande Hans Ekström (S) säger att ambitionen ännu är att komma överens samtidigt som han är missnöjd med vad hans motpart, i första hand Moderaterna, försöker få igenom.

"Det är ett oseriöst och oansvarigt politiskt spel att försöka driva igenom en tendentiös text som bygger på spekulationer och insinuationer och som saknar stöd i utskottets faktaunderlag. Detta förslag kommer dessutom att sakna majoritet i riksdagens kammare.” säger Ekström i en skriftlig kommentar.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanade inför omröstningen riksdagen att rösta bort Strandhäll för att hon, enligt honom, har missbrukat sin ställning. Hon och regeringen avsatte Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av rent politiska skäl och har sedan försökt föra KU bakom ljuset om det, hävdar han.

ANNONS

Några för få

Men Moderaternas, Sverigedemokraternas, Kristdemokraternas och Liberalernas röster räckte inte för att avsätta Strandhäll, det fattades tre till 175.

- En mycket stor andel tycker att Annika Strandhäll missbrukat sin position, men tyvärr finns det uppenbarligen ett antal partier som tycker att makt går före rätt och då kan hon inte avsättas, sade M-ledaren efter omröstningen med adress Centerpartiet, i första hand.

Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll den 16 maj. Som skäl angavs att det framkommit nya uppgifter under KU:s pågående granskning. Moderaterna hävdar att Strandhäll rentav ljugit i KU. Inte, säger Strandhäll.

- Jag har varit absolut sanningsenlig i KU, det är inget nytt som har framkommit, säger Annika Strandhäll.

Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk till att Ulf Kristersson drar paralleller med "andra EU-länder" när det gäller regeringars politiska styrning av myndigheter. Polen och Ungern har fått kritik av EU för det.

ANNONS

- Det är ju så ohederligt att dra paralleller till de här länderna, han sjunker allt lägre tyvärr. Det är klart att en regering ska kunna styra inriktningen på en myndighet, säger Löfven.

Annika Strandhäll såg redan på förhand ut att klara misstroendeomröstningen eftersom Centern aviserat att de skulle lägga ned sina röster. Det krävdes ett aktivt stöd från C för att den skulle gå igenom.

- De har kallat oss för quislingar, lydparti och benprotes tror jag. Jag tar det inte så allvarligt faktiskt. Jag tycker det är viktigt att höja den retoriska nivån och ha ett vuxet samtal, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centern anser att Strandhäll förtjänar kritik, men misstroenden ska användas sparsamt och ribban ska inte heller sänkas för en regerings möjligheter att avsätta och tillsätta generaldirektörer, enligt C.

TT

ANNONS
Fakta: Så röstade de

För att misstroendet skulle gå igenom hade det krävts minst 175 röster, det vill säga minst häften av riksdagens 349 ledamöter.

Omröstningen slutade med att 172 ledamöter röstade för misstroendet. 113 röstade nej, 59 avstod.

Partierna som ställt sig bakom misstroendet – M, KD, SD och L– har 173 ledamöter.

En sverigedemokrat, Runar Filper, var frånvarande. Riksdagens för närvarande enda politiska vilde, tidigare liberalen Emma Carlsson Löfdahl, deltar inte längre i omröstningar.

Centerpartiets och Vänsterpartiets samtliga ledamöter, 59 ledamöter, lade ner sina röster.

Källa: Riksdagen

Bakgrund: Strandhäll och Begler

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.

Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.

Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler.

En permanent ersättare på generaldirektörsposten – Nils Öberg, som nu leder Kriminalvården – utsågs först i maj i år.

ANNONS