Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en explosion i Malmö gjorde polisen husrannsakan i ett stödboende avsett för kriminella som vill byta bana. Där hittades kraftiga fyrverkeripjäser av samma typ som orsakat explosionen. Arkivbild.

Kokain och sprängmedel i stödboenden i Malmö

Polisen har hittat kokain och kraftiga fyrverkeripjäser i stödboenden i Malmö som är avsedda för kriminella som vill byta bana.

Personer från samma gäng har placerats i samma lägenhet och fortsatt att begå brott under sin tid i stödboendet, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Malmö stad har betalat totalt 70 miljoner kronor till ett företag som driver stödboenden i olika lägenheter i Malmö. Kommunen kan betala 1 500-1 800 kronor per person och dygn för en sådan placering.

Efter ett sprängdåd i ett bostadshus i Malmö 2017 gjorde polisen husrannsakan i ett stödboende och hittade tre kraftiga fyrverkeripjäser av samma typ som orsakat explosionen. I närheten av brottsplatsen hittade polisen också en sprängladdning med fingeravtryck från en person som bodde i stödboendet, men han dömdes inte för att ha orsakat explosionen.

I ett annat stödboende som drivs av företaget har polisen hittat kokain. Lägenheten disponerades av en av företagets anställda, som kort tid innan han fick jobbet hade avtjänat ett fängelsestraff för ett sprängdåd. Polisen betraktar den anställde som en ledande gängkriminell i Malmö.

Kommunen ska efter SVT-granskningen göra en egen undersökning av de stödboenden företaget driver.