Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Talgoxe tar för sig av en talgboll. Enligt nya rön är talgbollar, om de är fulla med kokosfett eller animaliskt fett, inte någon bra talgoxföda om det är kallt ute.

Kokosfett dålig fågelföda vid kyla

Kokosfett eller solrosfrön? Vad ska vi ge småfåglarna på vintern? Det beror på temperaturen, enligt en ny studie. Kokosfett är dåligt för fåglarna när det är kallt, och kan ge upphov till för tidig död.

Orsaken är att kokosfett är mättat fett, och allt mättat fett ökar ämnesomsättningen.

- Hög ämnesomsättning vid kyla är nödvändigt för jämnvarma djur som fåglar. Men när de äter kokosfett får de ännu högre omsättning, vilket skadar cellerna i kroppen, säger Caroline Isaksson, forskare vid Lunds universitet och ledare för studien.

Däremot är solrosfrön utmärkt fågelföda när det är kallt. De består av omättat fett, vilket inte höjer ämnesomsättningen.

Inga talgbollar?

Frågan är vilka slutsatser man ska dra av detta. Ska vi ta in talgbollarna när det är riktigt kallt ute?

I studien, som publiceras i Journal of Experimental Biology, matades infångade talgoxar med enbart den ena eller den andra typen av föda vid olika temperaturer. De hade med andra ord ingen möjlighet att välja själva vad de skulle äta.

Enligt Caroline Isaksson är det möjligt att de väljer en mer hälsosam föda om de har den möjligheten, när det finns både talgbollar – som innehåller olika typer av mättat fett – och fröautomater i grannskapet.

Intensiv matning

Intressant nog blir resultaten omvända när det är varmt ute. Då är kokosfett bra talgoxföda, och solrosfrön sämre. Detta har dock inte så stor betydelse eftersom ganska få människor matar fåglarna när värmen kommer.

Oavsett hur vi gör är det ingen tvekan om att våra val har betydelse för fåglarna, enligt forskarna.

- Vi ger vilda fåglar otroliga mängder mat i de flesta länder i västvärlden. Vår forskning går ut på att förstå vilken effekt matningen har på fåglarna, säger hon.