Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SD:s ordförande i Sjöbo, Lars Wilhelm Larsson och André af Geijerstam, på promenad i Sjöbo.

Kommunen där var tredje röstade på SD

I Sjöbo röstade nästan var tredje väljare på Sverigedemokraterna till riksdagen. Vad är orsaken – och hur kommer invånarna rösta i år?

- Varenda industriarbetare, varenda hantverkare – alla röstar på Sverigedemokraterna.

Sjöbobon Alexandra da Silva, som själv inte tänker rösta, är övertygad om att ännu fler kommuninvånare röstar på SD i höst.

- De vill inte ha invandring.

Regnbågsflaggor vajar i vinden utanför kommunhuset. För 30 år sedan skapade kommunen rubriker efter en folkomröstning om flyktingmottagning. Sjöbopartiet, förknippat med högerpopulism och främlingsfientlighet, gjorde entré.

- Sen dess har vi dragits med en stämpel, att invånare i den här kommunen skulle vara mer främlingsfientliga än andra – vilket inte alls är fallet, suckar Sjöbos kommunalråd Magnus Weberg (M).

Missnöje med rikspolitik

Sedan 2016 har Sjöbo kommun enligt Migrationsverket hittills tagit emot totalt 222 nyanlända – varav 148 enligt bosättningslagen, uppger kommunen. Enligt kommunalrådet står nu integration i fokus, rasiststämpeln är i stort sett borta – och flyktingfrågan är inte längre en stor fråga lokalt.

Att 30 procent röstade på SD handlar om något annat, menar Weberg.

- Jag tror att det är ett missnöje med den politiken som drivits på riksnivå, den har inte accepterats, så därför lägger man sin röst på SD.

Lokalt lyckades inte SD lika bra. Bara lite drygt 20 procent av väljarna ville se partiet i kommunpolitiken.

Det beror på att Sjöbopartiet fortfarande finns kvar, säger SD:s ordförande i Sjöbo, Lars Wilhelm Larsson, när han träffar TT.

- Jag räknar nu med att vi tar några mandat från dem. I och med vi fått lagen från 2016, att vi måste ta emot flyktingar, så är det ju inte så mycket kvar av Sjöbopartiets politik.

"Aldrig upplevt att rasismen funnits"

Invandring är dock fortfarande en bärande politisk del för SD lokalt, samtidigt som partiet vill lyfta välfärd och skola. Satsningar på flyktingar är uteslutet.

- Det innebär att det blir mindre pengar till skola, till lärare, till ålderdomshem och övrigt, säger André af Geijerstam, som flyttat från Limhamn i Malmö till Sjöbo "för familjens skull". I dag representerar han SD i tekniska nämnden.

- Sjöbo kommun ska inte ta emot några invandrare om vi inte behöver.

Det handlar om ekonomi, inte rasism, hävdar Lars Wilhelm Larsson.

- Jag har aldrig upplevt att rasismen funnits här i Sjöbo. Visst det är enstaka som gjort dåliga uttalanden. Alla de utlänningar som finns här – när de bor här så upplever de inga problem.

Stenkastning och klistermärken

Längre ner på gatan möter TT Anas Alamin från Syrien. Kommunen är okej, men det finns de som bråkar där flyktingar bor, berättar han.

- Det kommer killar från Sjöbo och de kastar på fönstret.

TT: Kastar sten?

- Ja, och de kommer och skriver på dörren, "gå hem".

Han tar fram mobilen för att visa bilder på märken som någon satt upp.

Texten lyder: "Refugees Go Home".