FN:s generalsekreterare António Guterres pratar med Michal Kurtyka, ordförande vid klimatmötet i Katowice. Sprickan mellan de deltagande länderna blir allt större.
FN:s generalsekreterare António Guterres pratar med Michal Kurtyka, ordförande vid klimatmötet i Katowice. Sprickan mellan de deltagande länderna blir allt större.

Konflikt vidgar spricka på klimatmötet

Tongångarna på FN:s klimatmöte i Katowice i Polen har blivit lite mer optimistiska det senaste dygnet. Samtidigt står det klart att en bred spricka har öppnat sig mellan länderna på mötet.

ANNONS
|

Medan bland andra Saudiarabien och Ryssland vill tona ned klimathotet, har flera EU-länder och ytterligare ett antal stater nu gått samman i en koalition för höjd ambitionsnivå. Det har gjort det svårt att nå en nödvändig konsensus.

Huvuduppgiften på mötet är att få ihop ett regelverk för att kunna få Parisavtalet från 2015 att fungera.

Motsättningarna är dock svåra och många bedömare fruktar att resultatet från mötet kommer att bli urvattnat.

Andra tror att man kommer att kunna ro i hamn en godkänd text.

- De fixar nog regelboken. Den kommer säkert att innehålla en del kryphål, exempelvis vad gäller utsläppsrätter, men slutresultatet blir sannolikt okej, säger Svante Axelsson, tidigare generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, numera nationell samordnare i organisationen Fossilfritt Sverige.

ANNONS

Sämre ledarskap

Han håller dock med om att läget på klimatfronten har försämrats väsentligt sedan Paris 2015.

- Obama är inte med längre. Det var han som i hög grad såg till att Parisavtalet blev verklighet. Nu är ledarskapet i världen mycket sämre. Vi har Trump i USA, Bolsonaro i Brasilien, säger han.

Den kanske märkligaste händelsen på mötet är att ett antal länder har haft svårt att acceptera den nya rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) om 1,5-gradersmålet. De vill inte att texten från Katowice ska säga att man "välkomnar" rapporten, utan bara "noterar" den. Hit hör Ryssland och Saudiarabien.

- I viss mån kan jag förstå saudierna. Oljan är deras affärsidé. De tror att de kommer att lida i en fossilfri värld. Men det vore mycket illa om man inte tar rapporten på allvar, säger Axelsson.

Ett enda ord

Elva EU-länder, inklusive Sverige, har nu agerat för att förhindra ett dåligt resultat. Tillsammans med bland andra Mexiko, Norge och flera u-länder har man uttalat att man kommer att arbeta för att få fram klimatplaner till 2020 och att man stödjer slutsatserna från IPCC:s rapport.

ANNONS

Klimatminister Isabella Lövin vill inte ge någon prognos för hur hon tror att det kommer att gå i slutändan.

- Det låter mer optimistiskt nu på många punkter än vad det gjorde under onsdagen. Vi har kommit relativt långt framåt, säger hon.

Samtidigt betonar hon att det finns många utstående frågor att lösa, bland annat frågan om hur man ska beskriva den nya IPCC-rapporten.

- En majoritet välkomnar rapporten, men frågan är känslomässigt kanske den svåraste att lösa. Det finns en oro för att hela mötet kidnappas av en enda fråga om ett enda ord, säger Lövin.

TT
Fakta: Utsläpp per capita

Det är relativt välkänt att Kina står för de absolut sett största koldioxidutsläppen, med USA på andra plats och EU på tredje. Men när det kommer till utsläpp per capita ser siffrorna annorlunda ut. Länderna med störst koldioxidutsläpp 2017:

- Kina, 10,92 miljarder ton.

- USA, 5,11.

- EU, 3,55.

- Indien, 2,45.

- Ryssland, 1,76.

- Japan, 1,32.

Samma länders utsläpp per capita:

- Kina, 7,71 ton per person/år.

- USA, 15,74.

- EU, 6,97.

- Indien, 1,83.

- Ryssland, 12,26.

- Japan, 10,36.

De allra största utsläppen per capita har Qatar, 38, 52 ton per person och år. Sveriges utsläpp per capita är 4,54 ton per person och år.

Källa: Netherlands Environmental Assessment Agency.

ANNONS