Sjukvården måste få bättre lagstöd för att ta hand om patienter som inte själva kan fatta beslut om sin vård, kräver Statens medicinsk-etiska råd (Smer). Arkivbild.
Sjukvården måste få bättre lagstöd för att ta hand om patienter som inte själva kan fatta beslut om sin vård, kräver Statens medicinsk-etiska råd (Smer). Arkivbild. Bild: Bertil Ericson / TT

Kräver vårdregler för beslutsoförmögna

ANNONS

Det krävs lagar som reglerar vad som gäller när en person är oförmögen att själv fatta beslut om sin vård. Det anser Statens medicinsk-etiska råd (Smer) som varnar för att dessa patienter riskerar att få sämre eller försenad behandling, eller till och med bli utan vård på grund av otydliga regler.

I Sverige får inte vård ges utan patientens samtycke. I en debattartikel i Svenska Dagbadet ger Kenneth Johansson, ordförande för Smer, exempel på patienter som saknar förmåga att ta ställning till vården. Det kan vara personer med funktionsnedsättning, dementa eller patienter som blivit akut förvirrade.

I dag är i många fall det enda lagstöd som kan åberopas den så kallade nödregeln i brottsbalken, som inte ger närmare vägledning för när tvång i vården kan användas, enligt artikelförfattaren.

ANNONS

Smer kräver i en skrivelse till regeringen att frågan får en lösning.

ANNONS