Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krävs tid att vaska fram ny statsminister

Talmannen Andreas Norlén har klarat av sin första samtalsrunda med partiledarna. Men det kommer att krävas ytterligare rundor innan han kan presentera ett förslag på ny statsminister.

Efter att ha tagit emot partiledarna för alla de åtta riksdagspartierna på löpande band under dagen, konstaterade den nyvalde talmannen att han ännu inte är redo att peka ut Sveriges nästa statsminister.

- Utan att avslöja någon statshemlighet kan man säga att inte alla är överens, säger Andreas Norlén.

- Min bedömning är att det sannolikt kommer att bli aktuellt med en eller flera ytterligare talmansrundor.

Kaffe och kakor

Förutom att dricka kaffe och äta kakor har talmannen och partiledarna diskuterat det komplicerade parlamentariska läget, olika regeringsalternativ och statsministerkandidater. Norlén ska nu göra en analys av det han hört och även träffa de tre vice talmännen under fredagen. Därefter ska han återkomma med besked om hur den fortsatta processen ser ut.

Norlén har inte gett någon av partiledarna något sonderingsuppdrag, och är inte heller säker på att han kommer göra det. Trots att det skulle kunna underlätta för de blocköverskridande samtal, som flera av partiledarna anser krävs i det låsta läget.

- Det är absolut ett argument som jag har med mig, säger Norlén, men konstaterar samtidigt att det inte är ett formellt krav.

Stöd för budget?

Han har inte heller satt ned foten vad gäller om statsministerkandidaten måste säkra stöd för att få igenom sin budget i riksdagen.

- Det har jag inte landat i beslut om, säger Norlén.

Trots att partiledarna kom ut med helt oförenliga besked efter sina möten med Norlén, så är han optimistisk. Men han är inte beredd att ge någon tidsplan för när riksdagen kan få rösta om nästa statsminister.