Om sjukdomsläget förändras snabbt ska man söka sjukvård. Då finns risk för att man är drabbad av invasiva streptokocker. Arkivbild.
Om sjukdomsläget förändras snabbt ska man söka sjukvård. Då finns risk för att man är drabbad av invasiva streptokocker. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Kraftig ökning av invasiva streptokocker

Antalet fall av invasiva streptokocker skenar.
Redan efter sju månader har dubbelt så många fall rapporterats som under hela förra året.
Fem barn under 10 år har dött till följd av infektioner i år.

ANNONS

Totalt 750 fall av invasiva grupp A-streptokocker har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten hittills i år. Det kan jämföras med 369 fall under hela förra året.

Att man under pandemins år begränsade sina kontakter så pass mycket att det inte spreds streptokocker i någon nämnvärd utsträckning är den troligaste förklaringen till att vi ser rekordmånga fall nu.

– I år ser vi en kraftig ökning jämfört med pandemiåren, men vi ser också att vi har en högre nivå än åren före pandemin, säger Erik Sturegård, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten.

– Troligtvis beror det på att vi isolerat oss i hög grad så att vi har en förändrad immunitetssituation i befolkningen, vilket gör att vi har fler personer som är mottagliga för smitta nu.

ANNONS

Den ökade spridningen av streptokocker syns även i andra länder.

Flera barn döda

Streptokockinfektioner är en vanlig bakterie som i de flesta fall ger ganska mild infektion, som halsfluss och svinkoppor. Men i sällsynta fall kan den innebära en mycket svår infektion med risk för ett fåtal att drabbas av allvarligare infektion och till och med död.

Hittills i år har sju barn under 18 år, varav fem barn under 10 år, dött till följd av invasiva grupp A-streptokocker, enligt de uppgifter Folkhälsomyndigheten har tillgång till. Mellan åren 2018 och 2022 dog 0 till 2 barn om året.

– Vi har sett en tydlig ökning bland barn men det är en sjukdom som i större utsträckning drabbar vuxna än barn, säger Erik Sturegård.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i region Skåne, säger att det är lite oklart hur olika bakterievarianter kan påverka dödligheten, men att det ökade antalet dödsfall framförallt beror på att fler smittas.

– Det är så små tal det handlar om så det är svårt att dra några växlar på det, säger Per Hagstam.

Brukar spridas vintertid

Det är svårt att helt skydda sig från streptokockbakterierna eftersom de är så vanligt förekommande, enligt Erik Sturegård.

– Det är alltid klokt att tänka på att skydda sig själv och andra genom att undvika att träffa andra när man är sjuk och god handhygien är alltid viktigt, säger Sturegård.

ANNONS

Från smittskyddsläkarnas håll är det samma rekommendationer som vanligt som gäller. Om ett barn eller vuxen mår väldigt dåligt, får mycket feber eller ett sår med en hudrodnad som växer, då ska man söka sjukvård.

– Det är framförallt blodförgiftning som kan bli väldigt farligt. När man har det har man mycket hög feber och är allvarligt allmänpåverkad, man är svårt sjuk, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Något som är anmärkningsvärt med den utbredda smittan är att den brukar avta framåt våren och sommaren, men inte verkar göra det i år.

– Det finns ofta en koppling till influensa eller vattkoppor. Men till och med när influensan gått ned och försvunnit helt och vattkoppor har vi inte mycket av så ser vi ändå streptokockinfektioner som dyker upp, säger Leif Dotevall.

Antal rapporterade fall av invasiva grupp A-streptokocker per år.
Antal rapporterade fall av invasiva grupp A-streptokocker per år. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Invasiva streptokocker

Invasiv infektion betyder att streptokockerna finns i blodet eller andra lokaler i kroppen som är sterila. Det är den enda formen av streptokocker som är anmälningspliktig till smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

De invasiva streptokockerna tillhör alla en speciell art, och brukar benämnas GAS.

GAS-infektioner förekommer praktiskt taget uteslutande hos människa. Många personer (framförallt äldre barn och ungdomar) är bärare av GAS, oftast i svalget, utan att visa tecken på sjukdom. Men bakterien kan även leda till sepsis (blodförgiftning) som i förlängningen kan innebära svåra tillstånd, som toxic shock syndrom (tampongsjuka) eller nekrotiserande fasciit. Båda tillstånden är allvarliga och kan i extrema fall leda till död.

Patienter som drabbas av invasiv GAS-infektion behöver omedelbart vård och behandlas med antibiotika och läkemedel mot chock.

Det finns inget vaccin mot GAS.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS