Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Centerpartiets Anders W Jonsson.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Krav på fler snabbändringar av assistans föll

Riksdagen säger ja till att stoppa effekterna av en uppmärksammad vägledande dom om väntetid och statlig assistansersättning. Men kravet på fler ändringar för att hejda följder av en dom om egenvård fick nobben.

Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ville ställa krav på regeringen att snabbt återkomma till riksdagen med lagändringar vad gäller rätt till egenvård. En vägledande dom från 2012, som började tillämpas under 2016, har fått stora följder för en del funktionshindrade med statlig assistansersättning och de största hjälpbehoven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Majoritet sade nej

Men en majoritet bestående av de rödgröna samt Moderaterna stoppade det. De motiverar det hela med att den utredning som regeringen satte i gång om lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2016 redan har i uppdrag att se över frågan. Utredningen ska vara klar i till oktober i år.

Dessutom arbetar regeringen med analys av några rapporter om bland annat egenvård, därför bör riksdagen först vänta in det arbetet.

Personlig assistans med statlig assistansersättning är den kanske viktigaste delen i LSS.

Driva och rannsaka

Centerpartiets Anders W Jonsson var mycket kritisk i debatten inför omröstningen i riksdagen och sade sig, i likhet med företrädare från KD, L och SD, inte förstå varför regeringen bara vill snabbändra lagen med hänsyn till en dom om ersättning för väntetid och beredskap från förra sommaren.

- Vi kommer att driva den här frågan stenhårt, säger Jonsson till TT.

Socialdemokraternas företrädare i socialutskottet Mikael Dahlqvist anser att oppositionen borde rannsaka sig själv i stället för att skälla på S och regeringen. Åtgärder för att rätta till lagstiftningen borde ha satts i gång under den tidigare regeringen, problemen var kända redan då.

Riksdagens beslut innebär också att de så kallade tvåårsomprövningarna av rätten till statlig assistansersättning tas bort tills vidare.