Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kriminalvården bygger ut på 13 orter men platserna kommer inte att räcka, enligt generaldirektör Nils Öberg. Arkivbild.

Kriminalvården bygger ut landets fängelser

Kriminalvården bygger ut fängelser och häkten på 13 orter i landet med 1 100 nya platser – men det räcker inte. För att minska trycket på anstalterna vill myndighetens generaldirektör införa fler alternativ till fängelsestraff.

Generaldirektören Nils Öberg skriver på Dagens Nyheters debattsida att Kriminalvården fattar beslut under tisdagen om att öka kapaciteten på sammanlagt 13 orter med 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser inom en tioårsperiod. Utbyggnaden motiveras med de senaste årens straffskärpningar, som har lett till en ökning av antalet fängelsedömda.

Men de nya platserna kommer bara att täcka knappt hälften av behovet, eftersom flera hundra platser försvinner när gamla och utslitna byggnader tas ur drift under samma period.

"När häkten och anstalter är överfulla blir konsekvenserna alltid allvarliga", skriver han.

"Säkerheten påverkas negativt, möjligheten att omplacera klienter försvinner liksom förutsättningarna att arbeta isoleringsbrytande och återfallsförebyggande."

Nils Öberg föreslår alternativ till fängelsestraff för att minska trycket, bland annat att den övre gränsen för straff med fotboja kan höjas från sex månader, och att systemet med samhällstjänst kan utvecklas.