Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Moderaternas ledare Ulf Kristersson vill se en bred samling mot självmord. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kristersson efterlyser samling mot självmord

Moderatledaren Ulf Kristersson efterlyser en bred samling för att minska självmorden i Sverige. Han föreslår att staten ska bidra med tre kronor för varje krona som samlas in frivilligt till stödorganisationer.

- Det är nu över tio år sedan regeringen antog en nollvision om självmord. Men vi har förfärligt långt kvar. Hade det här handlat om dödade i trafiken, hade vi investerat massivt i ny teknik, ny kunskap och nya metoder, sade Kristersson i sitt tal på politikerveckan i Järva.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Han inleder med att prata länge om integrationsproblemen i Sverige som hotar att "mala ner delar av det svenska samhällskontraktet".

- Misslyckas integrationen även de kommande fem och tio åren, så kommer vårt samhälle glida isär på allvar. Pengar som skulle kunna bygga framtiden, måste då användas för att lappa ihop samtiden, säger Ulf Kristersson.

Stoppar klassresan

Han varnar för att integrationsproblemen går i arv till de unga och omöjliggör klassresan.

- Det svenska löftet om social rörlighet bryts, och ersätts med hotet om social ärftlighet. Jag hatar det innerligt, sade han.

Därefter blev moderatledaren mer personlig när han kom in på problemen med självmord.

- Statistiken är illa nog. Men för den som på nära håll varit med om det här – sorgen och förtvivlan när en anhörig eller vän begår självmord – är detta inte alls statistik. Utan djup och personlig tragik.

Bred samling

- Jag har själv upplevt det på nära håll. Tre gånger under mitt vuxna liv. En nära vän, Folke. Våra barns kusin, David. Och så alldeles nyligen, Anton, sonen till goda vänner.

Han efterlyste en bred samling i Sverige mellan anhöriga, professionella, politiker och vanliga människor som vill bidra.

- Och det här är naturligtvis ingen partipolitisk fråga. Jag kommer inte heller göra den till det, sade Kristersson.

Förslaget att staten ska bidra med tre kronor för varje krona som frivilligorganisationer samlar in syftar till att politikens pengar och regler ska gå bättre hand i hand med det ideella och informella engagemanget.

- De kanske tio miljoner som i dag skänks av människor som är engagerade kan då snabbt bli 40 miljoner kronor per år. Då kan verksamheten bli större och ännu bättre, nå fler människor, på fler sätt och på fler av dygnets timmar.

Några konkreta politiska förslag för att förbättra arbetet mot självmord presenterade inte Ulf Kristersson.