Statsminister Ulf Kristersson anländer till Washington.
Statsminister Ulf Kristersson anländer till Washington. Bild: Roberto Schmid/AFP/TT

Kristersson fåordig om Bidens hälsa

Inga medlemsländer ska kunna åka snålskjuts inom Nato.
När det gäller president Bidens hälsa finns dock inga kommentarer. Det är statsminister Ulf Kristerssons budskap inför mötet i Washington.

ANNONS

Statsministern och Finlands president Alexander Stubb delade helt oväntat flyg till Washington och veckans Natomöte. När den finländske presidenten fick transportproblem erbjöds han skjuts från svenskt håll. Väl på plats höll man en gemensam pressträff på den svenska ambassaden.

– Jag känner mig otroligt välkommen som Natomedlem. Det finns höga förväntningar och en respekt för det vi kan, säger Ulf Kristersson inför mötet där nu Sverige för första gången är med som medlem.

Kanada en syndare

Kristersson upprepade återigen den ståndpunkt han lyfte i en debattartikel i Dagens Nyheter tidigare i veckan – alla medlemsländer ska vara beredda att bidra till försvarsutgifterna med minst två procent av bruttonationalprodukten. Just den frågan lär komma upp under veckans möte och bland syndarna finns exempelvis Kanada.

ANNONS

– Vi ligger redan över två procent och det går snabbt uppåt, vi uppfattas som en nettobidragsgivare, säger Kristersson om det svenska bidraget.

– Budskapet till alla länder är att två procent är inte ett tak utan ett golv. Jag tror att vi kommer att se en hög förväntan från andra Natoländer, säger han om kravbilden på medlemsländerna.

Imponerad av Biden

Utöver detta och stöd till Ukraina är det stort fokus kring president Joe Biden och hans hälsostatus, något som aktualiserats i samband med den tv-sända debatten mot Donald Trump nyligen. Såväl Alexander Stubb som Ulf Kristersson fick frågor kring detta, svaren var dock kortfattade:

– Jag har inga kommentarer eller kunskap om president Bidens hälsa. Jag har träffat honom fyra gånger och varit imponerad alla fyra gångerna, säger Kristersson.

ANNONS